Naslovnica Vijesti Svijet

‘Ubili smo izdajicu, narod je prodao za šaku dolara’

Glavni grad Sana očišćen je od urotnika predsjednika Saleha– ovo je povijesni poraz Saudijske Arabije i SAD-a, kaže Al Dailami
06. prosinca 2017. u 21:34 46 komentara 18981 prikaza
Foto: Hassah Haidar Diab

Izdajice tako moraju i završiti. Ovo je povijesni poraz Saudijske Arabije, SAD-a i Velike Britanije”, kazao je jučer za Večernji list Ibrahim Mohammed Al Dailami, jedan od vođa Ansar Allaha, vojnog krila Hutija, nakon što su Hutiji likvidirali bivšeg jemenskog predsjednika Abdullaha Saleha.

Jemen PRIJETNJA Hutiji ispalili raketu prema nuklearnoj elektrani?

Najavljena osveta

“Zavjera je pala. Glavni grad Sana očišćen je od izdajnika i plaćenika koji su prodali svoj narod za šaku dolara”, naglasio je Al Dailami ističući kako Saleh nije morao biti ubijen.

“Pozivali smo lidera izdajničke kriminalne vojske da se povuče, da bude mudar, da zaustavi svoju vojsku u činjenju zločina. Međutim, oni su se nastavili boriti protiv nas. Ubijali su civile, žene i djecu, a potporu iz zraka dali su im bombarderi Saudijske Arabije i ostali iz arapske koalicije. Nažalost, novac je bio jači od domoljublja. Prodao se Saudijcima i UAE. Nemamo neprijatelje u Salehovoj partiji Generalnog narodnog kongresa koja je bila vladajuća stranka u Jemenu pod Salehovom vladom, a koja je sada i sama podijeljena. Pozivam ih na ujedinjenje i da nam se pridruže u borbi protiv SAD-a, Velike Britanije i Saudijske Arabije”, kaže Al Dailami.

Nekada saveznici, a danas ljutiti neprijatelji, Hutiji i pristaše Saleha i nakon njegova ubojstva vode žestoke borbe za potpunu kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom koji velikim dijelom kontroliraju Hutiji. Pristaše Saleha najavili su osvetu za njegovo ubojstvo.

Saudijska Arabija već je i prije bila u savezništvu sa Salehom, koji je 2011. bio liječen u toj zemlji nakon što je bio meta atentata. Savezništvo nije dugo trajalo jer su ga izdali postavivši umjesto njega za predsjednika Jemena Abd Mansura Hadija, nakon čega se Saleh ponovno priklonio Hutijima. Kako bi ostvarila svoj plan da Salehove snage zauzmu cijelu Sanu i Hutije protjeraju iz velikih gradova prema planinama, jer nakon dvije godine zračnih udara Saudijska Arabija nije postigla ništa na vojnom polju u Jemenu, Rijad je ponovno dao obećanje Salehu da će postati predsjednik Jemena bude li se borio protiv Hutija.

Dao ubiti čelnika Hutija

U želji za moći i vlašću, Saleh je preko noći okrenuo leđa Hutijima i pozvao na pobunu protiv, kako je kazao, iranskih plaćenika.

“Salehu smo oprostili sva zla koja je počinio prema nama Hutijima. Od 2002. do 2009. vodio je šest ratova protiv nas i odgovoran je za smrt tisuća Hutija. On je dao naredbu za likvidaciju utemeljitelja našeg pokreta Huseina Badredina Hutija. U želji da spasimo Jemen od saudijske i američke okupacije, prošli smo preko svih zločina koje je učinio i ušli s njim ponovno u savezništvo. Ali, on je čovjek izdajničkog karaktera i ne možete ga promijeniti”, kazao je Al Dailami ističući kako je već nekoliko dana glavni grad Sana pod žestokim bombardiranjem Saudijske Arabije.

“Još se vode borbe u predgrađu Sane, ali brzo ćemo grad očistiti od izdajnika. Najviše nas zabrinjava što je više od devet milijuna od ukupno 28 milijuna Jemenaca na rubu gladi, nemaju vode, struje...”, napomenuo je Al Dailami. Kao jedan od čelnika Hutija, Al Dailami najavio je da će osim Saudijske Arabije na meti njihovih dalekometnih projektila biti i UAE i svaka zemlja koja će sudjelovati u agresiji na Jemen. 

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
Jemen GRAĐANSKI RAT Glad u Jemenu mogla bi odnijeti milijune života Mohammed bin Salman BLISKI ISTOK OPET KUHA Novi saudijski kralj uz pomoć Trumpa prijeti udarom na Iran Snažna eksplozija Eksplozija u Rijadu blizu zračne luke, mogući uzrok jemenski projektil
  • Deleted user:

    Čuj, ubijen... U Hrvatskoj bi za nagradu bio izabran dvaput za predsjednika, postao počasni haaški svjedok i miljenik 'regije'.

  • Deleted user:

    Zašto ste uvijek ispred Sirije stavljali etiketu režim a ispred Saudijske Arabije ne stavljate ? Unapreid hvala

  • Deleted user:

    Kod nas izdajice stite ko licke medvide.