Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jelaviću će se ponovno suditi za ubojstvo Z. Dominija i četiri pokušaja ubojstva

jelavic-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 13:18

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu Nikici Jelaviću pa će mu se ponovno suditi za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija, pokušaj ubojstva Vjeka Sliška i Jurja Dodića 1995. te pokušaj ubojstva Vjeka Sliška i Ivice Bertića 1999., kada je Domini ubijen.

Jelaviću će se tako treći put suditi za navedene zločine i to pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Prvi put mu se za ta nedjela sudilo u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetništva pa je presudu sudskog vijeća pod predsjedanjem Marijana Garca iz travnja prošle godine ukinuo zbog pogrešno utvrđenih činjenica, olakog prihvaćanja Jelavićeva alibija i neprimjenjivanja istih kriterija prilikom ocjene vjerodostojnosti iskaza svjedoka jer su svjedoci bliski Slišku "paušalno" i "bez argumenata" proglašeni nepouzdanima, a Jelavićevi prijatelji koji su svjedočili vjerodostojnima.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud preuranjeno prihvatio Jelavićev alibi da je kobne noći u studenom 1999., kada je u atentatu na Sliška ubijen slučajni prolaznik, oko 1 sat stao na benzinskoj postaji u Jagićevoj ulici i karticom platio gorivo. Naime, na suđenju je utvrđeno da je tom istom karticom netko drugi u dva navrata plaćao gorivo kad je Jelavić već bio u pritvoru.

Najviši sud u državi ustvrdio je i da prvostupanjski sud nije uzeo u obzir vještački nalaz prema kojemu se ne može prihvatiti Jelavićeva obrana da tragovi baruta na njegovim rukama potječu od pucanja u streljani dan ili dva prije kobnog događaja, jer je nemoguće da se barutne čestice tako dugo zadrže na rukama.

Vrhovni se sud u obrazloženju osvrnuo i na najveći dio obrazloženja prvostupanjske presude za događaj na Cvjetnom trgu iz 1999. koji se odnosio na Jelavićev DNK. Policija je biološki trag našla na registarskim pločicama mercedesa iz kojega je ručnim bacačem pucano na Sliška, pri čemu je poginuo Domini.

Vrhovni sud još u listopadu 2006. riješio je da se nalazi i mišljenja te iskazi vještaka biologa ne izdvajaju iz spisa pa je, po njihovoj ocjeni, Županijski sud bespotrebno ponovno isticao propuste o načinu uzimanja uzoraka biološkog materijala, kao da se radi o nezakonitim dokazima.

Činjenica da navedeni dokazi nisu nezakoniti, naravno, sama po sebi ne pokazuje vjerodostojnost tih dokaza, niti je sud oslobođen obveze kritičke ocjene takvih dokaza, ali opširno raspravljanje prvostupanjskog suda, nakon jasne odluke Vrhovnog suda glede zakonitosti ovih dokaza, bilo je suvišno, stoji u obrazloženju odluke koju je Vrhovni sud donio krajem kolovoza, a tek nedavno je upućena strankama u postupku.

Kada će se Jelavić ponovno naći na optuženičkoj klupi zagrebačkoga Županijskog suda ovisi o tome kako će i kada završiti sudski postupak koji se protiv njega vodi u Njemačkoj, gdje je pritvoren od srpnja ove godine.

Tamošnje tužiteljstvo optužilo ga je da je na prijevaru, uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa, od Bavarske pokušao dobiti 530 tisuća eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004. Jelavić je tada bio optužen za pljačku draguljarnice u gradu Kemptenu. Nakon tromjesečnog pritvora bio je oslobođen sumnje, a postupak protiv njega bio je obustavljen.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije