Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jelavić: Hrvatskoj potrebna i nužna baza podataka o počiniteljima spolnih delikata

17.11.2008.
u 13:38

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić izjavila je danas da je Hrvatskoj potrebna i nužna baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece, pozivajući nadležne institucije da što prije učine korake u prevenciji i izradi takve baze podataka.

Od kada je preporuka poslana Vladi, Ministarstvu pravosuđa i MUP-u, prema našim saznanjima, nije se promijenilo ništa, kazala je Jelavić na predstavljanju zbornika sa stručne rasprave iz studenoga 2007. "Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece", koji nazočni stručnjaci smatraju podlogom za izradu baze podataka.

Taj zbornik, prema ocjeni stručnjaka, kvalitetan je dokument koji pokazuje kako rješavati probleme kada se stvaraju novi zakoni. Donosi priloge osam stručnjaka te niz primjera i rješenja iz inozemnih zakonodavstava, objašnjava svrhu prikupljanja takvih podataka u funkciji učinkovitije prevencije zlostavljanja djece, način na koji te evidencije koristi policija, sudsku praksu na tom području i drugo.

Pravobraniteljica Jelavić podsjetila je kako je prikupljanje i čuvanje podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece međunarodnopravna obaveza RH, koja proizlazi iz Konvencije VE o zaštiti djece od spolnoga zlostavljanja i iskorištavanja.

Državna tajnica za socijalnu skrb Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić izjavila je novinarima da u regulaciji pitanja baze podataka prvu i osnovnu riječ ima Ministarstvo pravosuđa, koje se mora dogovoriti s MUP-om.

- Mi smo u takvoj brzini i moramo raditi mnoštvo prijedloga zakona i podzakonskih akata vezano uz pregovore da se jednostavno ne radi o tome da netko nije htio, već jednostavno nije došlo na red - kazala je Nikolić. Po njezinim riječima, na red će sigurno doći do rujna 2009.

Sutkinja za mladež zagrebačkoga Županijskog suda Lana Peto Kujundžić drži da izvršna vlast nema puno vremena, ali ni puno posla, jer je zbornik podloga za izradu baze podataka. Radna skupina može izraditi prijedlog propisa koji ne mora biti zakon, već podzakonski akt, a čime bi se napravila važna stvar da se s bazom podataka krene, rekla je.

Voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju MUP-a Renata Odeljan pozdravlja uvođenje baze podataka, jer sve evidencije mogu koristiti u sprječavanju kaznenih djela, no ističe kako na temelju iskustava policija nije složna s javnim objavljivanjem takve baze podataka. S obzirom na njezinu dostupnost, misli da bi je trebalo točno propisati, iz čega mora biti vidljivo koja tijela i osobe imaju pristup podacima iz te evidencije, rekla je Odeljan.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije