Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PACIJENTI SUMNJAJU NA MITO I KORUPCIJU

Jeftinu opremu za dijalizu Rebro uvozi iz države Paranje u Brazilu

rebro
Antonio Bronić
VL
Autor
Diana Glavina
03.10.2009.
u 18:45

Predsjednik udruge dijaliziranih i transplantiranih KBC-a Rebro Jozo Lončar upozorava da su novi sustavi za dijalizu u bolnici nekvalitetni jer su rezultati na starim strojevima bili mnogo bolji.

– Možda zadovoljavaju hrvatske standarde, ali siguran sam da pacijenti u Zavodu za dijalizu na Rebru imaju nekvalitetne sustave za dijalizu. To je inače potrošni materijal, sustav koji imitira krvne žile, venu i arteriju, a kroz koji cirkulira krv tijekom hemodijalize. U jednoj dijalizi tim mi je sustavom prolazilo od 10 do 15 litara krvi manje nego kroz umjetni bubreg. To znači da je krv nedovoljno “pročišćena” pa su mi automatski i nalazi loši – tvrdi Jozo Lončar, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KBC-a Rebro koji je pokrenuo lavinu kad je alarmirao sve mjerodavne zdravstvene institucije o nekvalitetnoj dijalizi u centru na Rebru i izuzetno lošoj kliničkoj slici pacijenata.

Nalazi 70% lošiji
– Ove sustave za dijalizu proizvodi tvrtka Pronefro, ne znam tko je uvoznik za Hrvatsku, ali znam da ih u Europu uvozi Portugal, a matična kuća tvrtke Pronefro je u Brazilu, u državi koja se zove – Paranja – govori Lončar i napominje da su pacijenti često prigovarali i upozoravali upravo na taj dio dijalize.

Od oko 150 pacijenata na dijalizi na Rebru, u Udrugu koja je osnovana u lipnju kako bi pomagala bubrežnim bolesnicima u svakodnevnu životu, pa među ostalim i u nabavi lijekova koji im se uskraćuju, učlanilo se do sada osamdesetak pacijenata. Pacijenti ga, govori Lončar, neprestano zovu i iskazuju zadovoljstvo što je Udruga pokrenula rješavanje njihovih problema jer žele da se napokon riješi mito i korupcija u Zavodu na Rebru.

– Zavod koji je nacionalni referalni centar Republike Hrvatske za liječenje bubrežnih bolesnika trebao bi biti zrcalo dijalize. Bio sam na dijalizi u dosta centara, ali nikada nisam imao tako loše nalaze kao na Rebru. Uz to, nalazi su mu bili čak 70 posto bolji u starom centru, kada je dijaliza bila u poznatoj zelenoj zgradi nego danas u novom centru, s novim postrojenjem za vodu, novim aparatima – ističe naš sugovornik. Čini se apsurdnim! Ali, postoji sumnja u kvalitetu kupljenoga postrojenja za vodu.

Dokaz inspekcijski nadzor
– Naime, prvi natječaj za to postrojenje bio je na oko 7,5 milijuna kuna, što nije malo, ali on je srušen i otvoren novi na oko 3,5 milijuna kuna. Je li natječaj bio za jednu tvrtku, moraju istražiti državna tijela – kaže Lončar i smatra kako je prof. Petar Kes izjavom da imamo jednu od najboljih dijaliza u Europi obmanuo hrvatsku javnost i ministra Milinovića. A dokaz za to inspekcijski je nadzor koji je upozorio na propuste u liječenju dijaliziranih pacijenata. Tvrdi i da prof. Kesu nisu pacijenti na prvome mjestu, već nešto drugo, a to “nešto drugo”, nadam se, istražit će državne institucije.

“Naše vapaje za pomoć, da se spase životi mnogi nisu čuli! Nije ih čuo ni ravnatelj bolnice akademik Reiner. Možete li zamisliti kako je čovjeku koji se ne može popeti na prvi kat? Vjerujem da mnogi znaju što znači kad je vrijednost hemoglobina 101, a ciljna je vrijednost od 110 do 120 grama na litru krvi!”

Ključne riječi

Komentara 21

MI
mihaljze
22:30 03.10.2009.

pravna drzava funkcionira

BI
bilibrig
23:11 03.10.2009.

Ivo Josipovic je pomagao haskom sudu pisati optuznice protiv hrvatskih generala .Sedamdeset pet posto optuznice protiv hrvatskih domoljuba Ivo Josipovic je napisao sam a drugih 25% je dodao haski sud. Interesantno da svi novinari to prsucuju bio je dugogodisnji savjetnik haskom sudu i od njih dobivao placu .natjecao se za stalnog sudca haskog suda ali nije prosao.Kladim se da niste to znali. Kandidat za predsjednika RH Ivo Josipovic je pisac optuzbi protiv hrvatskih domoljuba ,treba provjeriti da li jos dobiva placu od haskog suda. Ponovno smo čuli ove bezobrazne laži kojima se Ivo Josipović uporni služi, a koje polupismeni ljudi, koji nemaju pojma o domovinskom ratu, gutaju kao da im je servirana neupitna istina. O čemu se radi? Dakle, taj Josipović stalno vadi \"argument\" o tome kako je u Haagu optuženo 181 ljudi, a od toga samo petorica Hrvata (nabraja Gotovinu, Markača, Čermaka, Norca, Ademija)+ kaže, još Bobetko koji je mrtav, to je znači šest. Prema tome, zaključuje Josipović, ne može se govoriti o tome da je Haag protiv Hrvatske, bla bla bla, bla bla bla... Branimira Glavaša, Tihomira Oreškovića, Stjeoana Grandića...njih je meni ostavio? Kordića, Blaškića, Furundžiju, Praljka, Petkovića, Prlića, Stojića, Čorića, Pušića, Kupreškiće itd. njih vjerovatnoo ne računa pod Hrvate? Ili postoji druga njegova logika? Njega zanima samo i isključivo ono što se dogodilo na teritoriju RH, pa navodi samo ova imena, ali ih mješa sa ovom brojkom od 181, a tu zbaraja i optuženike Srbe za zločine nad Muslimanima u BiH,i obrnuto s čime Hrvatska nema nikakve veze, pa zločine Srba nad Albancima na Kosovu i obrnuto, s čime Hrvatska ima još manje veze, pa međusobne zločine Albanaca i Makedonaca u Makedoniji (s čime Hrvatska možda i ima nekakve veze) i onda nama izvlači ovu brojku.

JU
Jurek
09:55 04.10.2009.

To se dešava kad naš zakon zahtjeva najeftiniju ponudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije