Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kotlovnica na pelet

Jeftinije grijanje za 150 stanova u Vukovaru

kotlovnica
Foto: Branimir Bradarić
28.01.2016.
u 14:40

Ono što je najvažnije u cijeloj priči, prema procjeni Tehnostana, jest pad cijene energije za 20 posto i to da će građani osjetiti olakšicu na svojim džepovima, rekao je Penava dodajući kako je kotlovnica svrstana u zatvoreni sustav energije i da kao takva ne podliježe regulaciji cijena HERA-e, odnosno, da su cijene koje primjenjuju tržišne

Kotlovnica višestambene zgrade u Dunavskoj ulici prva je vukovarska kotlovnica na pelet, ali i isto tako gradska tvrtka Tehnostan postala je prvi energetski subjekt u Republici Hrvatskoj koji prodaje „zelenu“ toplinsku energiju. Ova kotlovnica toplinskom energijom opskrbljuje oko 150 stanova Dunavske 5 i 7, ali i Ured državne uprave i zgradu Županije. Prema riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, u vrijeme dok još uvijek traje priča oko skupoga grijanja u Vukovaru stavljanje u pogon ove kotlovnice jedna je od pozitivnih priča koje su u domeni grada. Za potrebe izgradnje kotlovnice iz gradskog proračuna izdvojeno je 500.000 kuna.

– Ono što je najvažnije u cijeloj priči, prema procjeni Tehnostana, jest pad cijene energije za 20 posto i to da će građani osjetiti olakšicu na svojim džepovima – rekao je Penava dodajući kako je kotlovnica svrstana u zatvoreni sustav energije i da kao takva ne podliježe regulaciji cijena HERA-e, odnosno, da su cijene koje primjenjuju tržišne.  

Direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak kazao je kako se realizacijom ovoga projekta zamijenio jedan dotrajali i relativno opasan kotao na lož ulje s onim na pelet. Dobra vijest je i da na području županije postoje tri proizvođača peleta te da bi računi za grijanje trebali biti niži za oko 20 posto. Inače, o visokim cijenama grijanja u Vukovaru razgovaralo se i na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća kada je spomenut podatak i da su neki građani na ime grijanja u svoje poštanske sandučiće dobili račune i do 4.000 kuna. Pojašnjavajući visoke račune za grijanje u Vukovaru Lovrenščak kaže kako je niz razloga tome, a da su glavni razlog prazne i poluprazne zgrade u gradu.

– Drugi dio priče svodi se na upraviteljski dio Tehnostana. To su zgrade koje nemaju dobar energetski razred, stoga bi trebali povući sredstva iz fondova EU i izolirati takve zgrade – rekao je Lovrenščak.

>> Udruga potrošača: Tehnostan godinama sustavno krši zakone

Komentara 2

Avatar Coldmachine
Coldmachine
22:59 28.01.2016.

Racuni su veliki jer ima praznih i polupraznih zgrada??? zato sto ste vi politicari. sje***ali drzavu i grad pa su ljudi pobijegli van, ali to vam nije dosta nego sad mi koji smo ostali moramo placati sto nitko ne zivi i sto su zgrade prazne!!!

GI
giglibigli
21:22 28.01.2016.

plin za grijanje kuce 160 m2 sad zimi placam 800 kuna mj. ljeti nista a vidim u vukovaru za grijanje nekog stana 1300 kuna rata za grijanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije