Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jeftin plin - cijenu će platiti HEP, koji nakon ovoga teško može u prodaju

Samo ove godine državna energetska kompanija izgubit će 240 milijuna kuna
01. ožujka 2017. u 00:07 7 komentara 2828 prikaza
Naslovnica 3.1.2017
Foto: VL

Vlada je uspjela u naumu da zadrži cijenu plina istom kao i lani pa prije lokalnih izbora nećemo imati val poskupljenja, ali će visoku cijenu socijalnog mira platiti Hrvatska elektroprivreda.

Naime, Vlada je na telefonskoj sjednici odredila maksimalnu cijenu po kojoj HEP mora prodavati plin lokalnim distributerima, a ona je 4 lipe niža od one kojom se barata na tržištu. HEP će ubuduće plin naplaćivati 18,09 lipa po kilovatsatu, ali s obzirom na to da plin stoji oko 22 lipe po kilovatsatu, HEP bi mogao do iduće godine, do kada mora poslovati s ovom cijenom, skupiti čak 240 milijuna kuna gubitaka.

Spas mu može biti jedino Ina, ako kompanija odluči prodavati plin po cijeni nižoj od one koju može dobiti na tržištu.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg od srijede

Naslovnica 3.1.2017 | Autor : VL Foto: VL

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Komentar Igora Flaka: HNS može biti pošten samo ako to želi politika

>>Što sve Agrokor znači za Hrvatsku

>>Od 2018. sva će djeca dobivati doplatak

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Avatar TucTuc
  TucTuc:

  O rasu BDP-a niti slova, o garantiranoj cijeni plina niti slova!

 • deda1234:

  a zasto kad je cjena plina na trzistu u zadna dva mjeseca deasticno pala

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  i sad u priču ulazi uski gazprom. jedini koji može ponuditi plin po toj cijeni. a ppd je u stvari gazpromova igračka. i da, plin je na tržištu jako pojeftinio. rusi ga čak prodaju i po 130 dolara za 1000 ... prikaži još!1000 kubika. znači, 0,13 dolara za kubik, što je 0,13 dolara za 10 kwh (tj. 9,26, al nema veze, lakše je sa desetkama računati). i dolazimo do cifre od 0.013 dolara za 1 kwh. molim da se mi predoči izračun kojim se dokazuje navedena cijena plina od 22 lipe za 1 kwh plina... po meni, plin je cca 10 lipa po kwh.... a sad, ako mi moramo kupovati plin od dobavljača po cijeni koju su odredili amerikanci, e onda tako i treba reći. da nije plin tržišno, nego političko pitanje, i da cijena nije bit priče. litva radi lng-a plaća plin 30% skuplje nego da ga kupuje od rusa, iz cijevi. mi želimo biti što, energetski neovisni? ili kupovati istu robu po ipak najnižoj cijeni? tržišno određivanje cijene? svašta, politika. i ne, neće hep imati gubitke, nego će imati samo manje prihode, pa će moći manje dijeliti 13-ih plaća, božićnica i ostalih dobrota. a i bez veze je hep-u dati monopol na inin plin.