Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oš Petrinja

Jedva čekamo da sve ideje 'ubacimo' u 3D printer

3 printer
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
23.10.2015.
u 18:50

Petrinjski učenici prvi u Hrvatskoj imaju “uređaj budućnosti”

Kad smo čuli da smo dobili 3D printer, mislili smo da stiže neka svemirska tehnologija, no nije ispalo baš tako komplicirano – kažu učenici 1. Osnovne škole Petrinja. Oni su zasad jedini osnovnoškolci u Hrvatskoj koji imaju mogućnost u nastavi koristiti 3D printer. U sklopu projekta “Od ideje do zelenog proizvoda” osmislit će i na 3D printeru izraditi ambalažu za svijeće i sapune koje rade od ulja lavande.

Proizvodi od lavande

Lavandu, u sklopu istog projekta, uzgajaju u Područnoj školi Hrastovica, no 3D printer neće biti korišten samo za to.

– Ima bezbrojne mogućnosti. Moći će se koristiti u kemiji za izradu modela molekula, u biologiji za 3D modele pri učenju anatomije tijela i životinja, a moći ćemo raditi i suvenire, grbove škole i grada – ističe Robert Aleksić, profesor tehničke kulture i voditelj projekta.

On je učenicima na satovima tehničkoga već prezentirao rad 3D printera, kojim su napravili šalicu za kavu i zaštitne futrole za pametne mobitele.

– Printer će koristiti učenici viših razreda jer je ipak riječ o složenom procesu. Problem je programiranje, no postoje aplikacije namijenjene njihovu uzrastu pa će moći naučiti osnove korištenja 3D printera, što je biti iduća industrijska revolucija u svijetu – dodaje Aleksić.

I za sljedeće generacije

Za projekt rada s nadarenim učenicima od Ministarstva znanosti dobili su 18.000 kuna, a printer je plaćen 12.000.–

Odlučili smo se za hrvatski proizvod, tvrtke iz Zlarina, znajući da ćemo dobiti i servisnu podršku i poduku. Ovaj projekt ne mora imati kraj jer 3D printer ostaje školi i moći će ga koristiti iduće generacije – kaže ravnatelj Robert Groza.A učenici su i te kako željni eksperimentiranja na 3D printeru.

– Super nam je. Imamo puno ideja i samo čekamo da ih isprintamo – zaključuju mladi tehničari i informatičari.     

>> Mladi 'Tesle' razvijaju i 3D printere i dronove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije