Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedrilicu s imigrantima brod Obalne straže oteglit će u Gruž

Utvrđeno je da se radi o motornoj jedrilici koja plovi pod nepoznatom zastavom.
01. srpnja 2012. u 21:10 150 komentara 10 prikaza
jedrilica (1)
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon pregovora sa posadom jedrilice "MARIA DRINK" nepoznate zastave pripadnosti, Obalna straža RH jutros je dobila suglasnost posade da se navedena jedrilica otegli u luku Gruž.

Tijekom pregovora posada jedrilice je potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode, te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade jedrilice.

Rano jutros u područje je upućen zrakoplov Obalne straže RH PC-9 u zadaću izviđanja s ciljem utvrđivanja stanje na jedrilici.

Ophodni brod "Hrvatska Kostajnica" preuzela je jedrilicu u tegalj, a budući da ophodni brod nije pogodan za obavljanje zadaće teglja, noćas je u područje operacije upućen spasilački brod Obalne straže RH "Faust Vrančić" koji će ih presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž.

Na državnoj granici Republike Hrvatske dočekati će ih brod Pomorske policije MUP-a RH te će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gdje će emigranti bit predani nadležnim službama Republike Hrvatske

Spašavanje započelo jučer

Podsjetimo, pripadnici Obalne straže RH nalaze se od jučer poslijepodne u humanitarnoj akciji spašavanja većeg broja osoba u području ZERP-a, južno od otoka Mljeta.

Prema dojavi Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), u izviđanje je poslan zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9. Utvrđeno je da se radi o motornoj jedrilici koja plovi pod nepoznatom zastavom. U područje spašavanja upućen je brod Obalne straže RH "Hrvatska Kostajnica", koji je oko 22 sata stigao do broda na poziciji 47 nautičkih milja južno od Dubrovnika

Posada broda zatražila je pomoć nazvavši 112, rekavši da se na brodu nalazi 65 muškaraca podrijetlom iz Sirije, Afganistana, Somalije i Egipta. Prema njihovim riječima, dvije su osobe u teškom zdravstvenom stanju.

Prema dostupnim informacijama, brod s imigrantima isplovio je iz Grčke, a cilj mu je bila obala Italije.

Posada "Hrvatske Kostajnice" zasad ne može utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice, jer se nitko od prisutnih na jedrilici ne želi izjasniti. S obzirom da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže RH ne mogu postupati bez privole zapovjednika jedrilice.

Podijeljena voda i hrana, a liječnik iz pomorske baze Split, koji se nalazi na "Hrvatskoj Kostajnici", isporučio im je lijekove.

Spasitelje je na poziciju oko 12 sati uputio turski teretni brod „Ilhan Aga“ u prolazu koji je na poziciji plutajućeg broda bio do 16 sati te osobama na brodu pružio hranu i vodu.

 

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • cactus:

    Indijanci nisu zaustavili useljavanje, danas žive u rezervatima

  • sitnozubi:

    sada treba napraviti prihvatiliste na goljaku i takvim otocima i neka ponovo rade pločice...aktivirat zagasenu industriju... vrhunski

  • robo:

    Sve te nenajavljene turiste vratiti nazad u maticne zemlje.