Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.06.2019. u 12:08

S Rimcem znatno rastu šanse da u nekoj, čak i ne tako dalekoj budućnosti europskim i svjetskim cestama tiho zaplovi automobil na čijem će vjetrobranu pisati Made in Croatia

Kada u državi imate automobilsku industriju prisutnu samo na nivou organizirane prodajno-servisne mreže, tada ste u situaciji da ona donosi ograničen broj radnih mjesta. Glavnina ostvarenog profita odlazi u matičnu zemlju konkretne kompanije. Kada neka od takvih kompanija pokrene proizvodnju, tada je riječ o višestrukoj i sveobuhvatnoj koristi koja dugoročno funkcionira na više razina. Potencijal i interes u Hrvatskoj sasvim sigurno postoje, no u ovom trenutku, kako je nedavno rekao i Mate Rimac, Hrvatska od autoindustrije uprihoduje manje od milijardu dolara godišnje, dok je u Češkoj to više od 41 milijarde.

Slovačka godišnje izveze automobila i dijelova u vrijednosti većoj od 20 milijardi dolara. Val ulaganja automobilske industrije Hrvatsku je zaobišao, no ovu propagandnu ofenzivu koja će kulminirati posjetom Andreja Plenkovića i njegovih kolega Rimac je organizirao da bi istaknuo da se pojavila nova šansa. Automobili pokretani električnom energijom definitivna su budućnost pa će se u njihov razvoj sada snažno ulagati. Ako nam je ranije i bio problem nedostatak tradicije u proizvodnji automobila, sada smo apsolutno u prednosti. Jer, prvo, ovdje postoje Rimac Automobili. Jedna od najeksponiranijih tvrtki u svijetu kada je riječ o električnim automobilima.

Drugo, u osnovi je riječ o sasvim drukčijoj proizvodnji u usporedbi s konvencionalnim automobilima pogonjenima motorima na unutrašnje izgaranje. U to će se uvjeriti i sam Plenković kada vidi da pogon u Svetoj Nedelji više izgleda kao neka tvrtka iz Silicijske doline nego kao tvornica automobila. S Rimcem znatno rastu šanse da u nekoj, čak i ne tako dalekoj budućnosti europskim i svjetskim cestama tiho zaplovi automobil na čijem će vjetrobranu pisati Made in Croatia. Odnosno da će veći dio prihoda od njegova sklapanja i prodaje ostati ovdje. Nije čudo što je sam Rimac izrazio protivljenje poticajima za kupnju električnih automobila. Logično. Njima se potiče kupnja nečega što je proizvedeno negdje drugdje. Dajte poticaje kada proizvodnja počne ovdje.

Pogledajte i naš razgovor s Rimcem na predstavljanju Greypa:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar anlaser
anlaser
14:19 26.06.2019.

Čim ovi naši Bogom dani bogataši vide da kod Rimca nema ništa "ispod žita " ,da se ne može na crno privatizirati ili za kunu kupit i prodati za milijun ,ništa od druge šanse .Opet će uletjeti stranci i pobrati vrhnje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije