Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA NA NERETVI Kontroverze u planu gradnje hotelskih kapaciteta na ušću Neretve

Jednima apartmanizacija, drugima samo dva hotela

10.02.2009.
u 15:20

DUBROVNIK – Dožupan Ivo Karamatić negodovao je zbog medijskih napisa o tome kako su ekološke udruge doline Neretve prosvjedovale zbog najavljene gradnje turističkih kapaciteta na ušću rijeke pokraj Opuzena.

Nije apartmanizacija!
Karamatića je osobito pogodila riječ “apartmanizacija” jer smatra da se prostornim planom predviđena gradnja hotela s 400 ležajeva i to na površini od najviše osam hektara ne može tako nazivati.

– Činjenice su sljedeće. U tijeku su izmjene i dopune Županijskoga prostornog plana. Prethodna rasprava je prošla, očekuje se da Poglavarstvo prihvati prijedlog plana koji će uputiti na javnu raspravu. Kroz javnu raspravu i javni uvid, koji će trajati 30 dana, svi zainteresirani građani moći će slobodno davati svoje primjedbe i svoje prijedloge.

Davati primjedbu i pisati o nečemu što ne stoji u prijedlogu izmjena i dopuna Županijskoga prostornog plana, a to su u ovome slučaju “apartmani” na ušću Neretve, jest, složit ćete se, nekorisno i nepotrebno. Je li to za one koji pišu na ovaj način nekorisno i nepotrebno, znaju oni sami – naveo je Karamatić u priopćenju za javnost, o kojemu nismo uspjeli s njime razgovarati jer se nije javljao na službeni telefon.

Karamatić navodi da su Grad Opuzen i Mjesni odbor Komin predložili dvije turističke zone na ušću Neretve te da su obje te zone i prema postojećim planovima označene kao “turističke zone u istraživanju”.

– U prijedlogu izmjena i dopuna Županijskog prostornog plana predmetne zone, kao i ostale zone, u od struke korigiranom prijedlogu (proizašlom iz Studije gospodarskog razvitka županije) naznačene su kao zone T1 – oznaka za hotel kapaciteta do 400 ležaja.

Uvrštavanje toga obrazloženo je činjenicom da je ušće Neretve kao izniman prirodni resurs potrebno valorizirati i u funkciji održivog razvoja turističkog gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije poštujući najstrože uvjete zaštite prirode.

Isti sadržaji planirani su na predjelu niskokvalitetnoga zemljišta (velik stupanj zaslanjenja) na relativno malim površinama i udaljeni su više od 70 metara od obalne crte. Njihova funkcija jest apsolutno kompatibilna s planiranim parkom prirode Neretva (najbolji primjer su turistički sadržaji – hoteli u sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera) – navodi Karamatić i dodaje da će se o planiranim kapacitetima očitovati Ministarstvo zaštite okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode.

Zabrinuti ekolozi
Ekologinja Jadranka Šimunović kaže da je protiv svake gradnje unutar zaštićenog ušća Neretve.

– Park prirode – da, apartmanizacija – ne! Trebali bismo se više okrenuti zaštiti i očuvanju prirodnih bogatstava doline Neretve. Moramo sačuvati ptice močvarice i poznate liske. Ne znam kako se istodobno može imati sačuvana prirodna staništa i graditi hoteli ili apartmani. Udruge koje se bave zaštitom prirode trebalo bi konzultirati prilikom ovakvih i sličnih ideja – smatra J. Šimunović.

Inače, izmjena prostornoga plana mogla bi završiti do izbora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije