Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Jedna trećina UN-ovih radnika seksualno su uznemiravani u zadnje dvije godine

posao
Foto: Thinkstock
1/2
16.01.2019.
u 07:27

Prema izvješću 21.7 posto anketiranih reklo je su morali slušati seksualne priče ili uvrjedljive šale, 14.2 posto su bile upućene uvrjedljive opaske o njihovu izgledu, tijelu ili seksualnim aktivnostima

Jedna trećina UN-ova osoblja i ugovornih radnika doživjela je seksualno uznemiravanje u zadnje dvije godine, prema izvješću koje su Ujedinjeni narodi objavili u utorak.

Anketu koju je internetski proveo Deloitte u studenom ispunilo je 30.364 ljudi iz Ujedinjenih naroda i njihovih agencija što je samo 17 posto od onih koji su to mogli. U pismu osoblju glavni tajnik Antonio Guterres je postotak odgovora označio kao "umjereno nizak".

"To mi govori dvije stvari: prvo - da još uvijek moramo prijeći dug put prije nego budemo mogli potpuno i otvoreno razgovarati o seksualnom uznemiravanju; i drugo - da još uvijek postoji osjećaj nepovjerenja, opažanje nedjelovanja i nedostatak odgovornosti", napisao je on. 

Prema izvješću 21.7 posto anketiranih reklo je su morali slušati seksualne priče ili uvrjedljive šale, 14.2 posto su bile upućene uvrjedljive opaske o njihovu izgledu, tijelu ili seksualnim aktivnostima a 13 posto je bilo predmet neželjenih pokušaja da ih se uvuče u razgovor o seksualnim temama.

Njih 10.9 posto reklo je da su im bile upućene geste ili govor tijela seksualne naravi, što ih je posramilo i uvrijedilo, a 10.1 posto je bilo dodirivano na način da su se osjećali nelagodno.

Više od polovice onih koji su doživjeli seksualno uznemiravanje reklo je da se to dogodilo u uredu dok je 17.1 posto reklo da se to dogodilo na društvenim događanjima povezanim s poslom. Dva od tri zlostavljača bili su muškarci, prema istraživanju. 

Samo jedna od tri osobe je rekla da su nešto poduzeli nakon što su doživjeli seksualno uznemiravanje.

Guterres je rekao kako izvješće sadrži "neke otrježnjujuće statistike i dokaz onoga što se treba promijeniti kako bi radno mjesto bez uznemiravanja postalo stvarno za sve nas".

Ujedinjeni narodi nastoje povećati transparentnost i snažnije se uhvatiti u koštac s takvim optužbama zadnjih godina nakon niza optužbi za seksualno iskorištavanje i zlostavljanje protiv UN-ovih mirovnjaka u Africi.

Pogledajte video: Zakoni i propisi koji su se promijenili od 1. siječnja

 

Komentara 2

BA
bakulušić
14:28 16.01.2019.

Cilj i svrha postojanja UN je širenje rodne ideologije i zaštita homoseksualnih prava u svijetu. Sve drugo je nebitno pa i ono što se zbiva u vlastitom dvorištu.

ZN
znam
10:38 16.01.2019.

Pogledajte UN Staff Member: 5G Is War on Humanity

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije