Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kbc rijeka

Jedna osoba preminula, šest ih se liječi od trovanja mrazovcem

medvjeđi luk, mrzovac
Goran Kovačić/PIXSELL
16.05.2012.
u 13:00

Mrazovac je ljekovita, ali i vrlo otrovna biljka iz porodice ljiljana koja je nalik na šafran

Zbog trovanja alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovcu u vrlo kratkom vremenu pet je pacijenata završilo na liječenju u KBC-u Rijeka. Jedan muškarac preminuo je u travnju, a 71-godišnja žena još je uvijek u kritičnom stanju i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka. Kako neslužbeno doznajemo, nesretni je muškarc iz Crikvenice koji je ovu biljku brao na području Bribira. U ovim se slučajevima trovanja radilo o nesretnom slučaju, zamjeni ljekovite biljke medvjeđi luk s vrlo otrovnom biljkom mrazovac, jer alkaloid kolhicin može izazvati vrlo ozbiljne poremećaje pa čak i smrt, upozoravaju iz riječke bolnice.

Naime, mrazovac je ljekovita, ali i vrlo otrovna biljka iz porodice ljiljana, a nalik je na šafran. U povijesti se mrazovac pod nazivom "biljni arsen" koristio za liječenje gihta, artritisa i reumatskih bolova.

Otrovni su svi dijelovi biljke, a najviše sjeme koje sadrži kolhicin. Bolovi u želucu, grčevi, proljev, mučnina, dehidracija, “krvavo mokrenje” i opći kolaps, sve su to simptomi trovanja mrazovcem. Konzumacija pet grama sjemena izaziva smrt.

Mrazovac se može uzimati samo pod liječničkim nadzorom.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:36 16.05.2012.

Ljudi ne znaju jesti srijemuš. Spremaju ga kao salatu, a radi se o jakomu začinu što ga treba jesti \"na žličicu\". Ja svaki list srijemuša prožvačem i progutam tek kada osjetim aromu što podsjeća na češnjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije