Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stravična nesreća u Istri

Mirjana Krizmanić: Vozačica je tek postala punoljetna, a roditelji su joj dali vozilo

29.11.2015., Pula - Dvije su djevojke poginule, cetiri su teze, a jos dvije lakse ozlijedjene u prometnoj nesreci koja se dvadeset minuta iza ponoci dogodila na cesti Pula-Fazana. U automobilu Citroen pulskih oznaka nalazilo se ukupno osam djevojaka koje
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
01.12.2015.
u 10:20

Francesca i Elena poginule su, još tri djevojke od 16 i 17 godina te 15-godišnjak teško su ozlijeđeni

Skupa su odrastale, išle u vrtić, gimnaziju... U prvim minutama ove nedjelje skupa su otišle i u smrt... Zbog pogibije 16-godišnje Francesce Šuran i godinu dana starije Elene Đurić općina Fažana današnji je dan proglasila danom žalosti. Dan žalosti proglasila je i pulska gimnazija, u kojoj su Francesca i Elena bile učenice trećeg razreda. Danas u školi neće biti nastave, već će se u 10 sati u sportskoj dvorani škole održati komemoracija.

Čeka se vještačenje

Stravična nesreća u kojoj su stradale djevojke dogodila se u noći na nedjelju, na cesti Fažana – Pula. Francesca i Elena bile su među osmero mladih koje je tu noć u pretrpanoj citroën xsari vozila A. D. (18). Jedna je sjedila iza vozačice, druga u prtljažniku. Kojom je brzinom A. D. vozila, znat će se nakon provedenog vještačenja. Zasad je očevidom utvrđeno da je na stražnjem sjedalu bilo njih četvero, da se dvoje vozilo u prtljažniku i da je vozačica zbog neprilagođene brzine u lijevom zavoju izgubila nadzor nad vozilom, prešla u suprotni trak i udarila u stablo. Udarac je bio toliko stravičan da je dvoje mladih ispalo iz vozila...

Francesca i Elena poginule su, još tri djevojke od 16 i 17 godina te 15-godišnjak teško su ozlijeđeni. Vozačica, kojoj je izmjereno 0,26 promila alkohola u krvi, i 17-godišnji mladić u ovoj su nesreći lakše ozlijeđeni.

– Strašna je to nevolja i puno unesrećenih. Vozačica je tek postala punoljetna, družila se s mlađima od sebe, što je dokaz da je i sama nezrela. A roditelji su joj dali automobil. To je djetetov hir kojem ne treba udovoljiti – kaže psihologinja Mirjana Krizmanić

Bez kazne roditeljima

Ona smatra da u ovom slučaju društvo ne može biti odgovorno, već da je to isključiva odgovornost roditelja.

– Promijenila su se vremena od onda kad je fićo bio najjači automobil, a promijenile su se i vrijednosti. I sad se događaju ovakve grozne posljedice. Ne mogu shvatiti ni da roditelji ne mogu zadržati djecu u kući. Ako te dijete ne želi poslušati, treba mu reći: “Dobro, onda i ja idem s tobom van” – kaže M. Krizmanić.

Naime, Obiteljski zakon djeci mlađoj od 16 godina zabranjuje noćne izlaske, i to u vremenu od 23 do 5 sati, a zbog nepoštovanja ove odredbe roditelji mogu prekršajno i kazneno odgovarati. Međutim, kako doznajemo, na sudovima u Zagrebu gotovo pa i nije bilo slučajeva da su roditelji kažnjeni zbog nedopuštenog noćnog izlaska svog djeteta. U slučajevima kada policija na javnom mjestu zatekne osobu mlađu od 16 godina bez pratnje odrasle osobe, maloljetnika odvodi u policijsku postaju te poziva roditelje da preuzmu dijete. Kada roditelj dođe po dijete, policija upozorava na propust i istovremeno upozorava da budući propust može dovesti do pokretanja postupka zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti. O svakom kršenju Obiteljskog zakona policija obavještava nadležni centar za socijalnu skrb, koji pak roditeljima može izreći neku od zakonski predviđenih mjera. Primjerice, socijalni radnik roditeljima može izreći mjeru upozorenja na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta, mjeru nadzora roditeljske skrb, a centar za socijalnu skrb roditeljima može i oduzeti pravo da živi s djecom i odgaja ih.

 

>>Automobil s osmero mladih udario 
u drvored, poginule dvije djevojke

>>Vlak se zabio u kamion, najmanje jedna osoba poginula

Komentara 54

SA
sargu123
21:25 30.11.2015.

Ako je vozačica iz obitelji društveno prihvatljivog ponašanja ići će na školovanje u Švicarsku. Nema joj druge, jadna. Iskrena sućut obiteljima stradalih.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:20 30.11.2015.

Položila vozački, društvo njih 8, imam auto s prtljažnikom, idemo svi...popili ,smijeh ajde ugurajmo se i u prtljažnih, smijeh prije puta....nakon 10min udarac...više se nitko nije znao kako se zove...

MR
MRUDante
11:40 01.12.2015.

neka nama liberalizma...biti će još i gore :DD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije