Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedinstveno razgledavanje vrsta s edukacijskom mapom

Obrađeno je svih 39 vrsta, a prezentacijske liste uložene su prema taksonomskim pravilima u jedanaest kompleta za samoedukaciju
16. svibnja 2013. u 13:33 0 komentara 51 prikaza
'15.05.2013., Karlovac - Predstavljena edukacijska mapa u kojoj su evidentirane sve vrste arboretuma Gimnazije Karlovac.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'

Ljepote drveća i grmlja arboretuma Gimnazije Karlovac posjetitelji će od sada moći još bolje upoznati. Učenici škole zajedno s voditeljem prof. Antunom Milinkovićem izradili su edukacijsku mapu svake pojedine vrste. Dakle, nije samo riječ o njihovom označavanju na latinskom jeziku što mnogima zapravo ne znači puno.

 I grm kineske palijeske

 Obrađeno je svih 39 vrsta, a prezentacijske liste tiskane su na plastificiranim listovima uloženim u 11 kompleta za samoedukaciju. Tako prilikom obilaska arboretuma zainteresirani mogu doznati najvažnije detalje za svaku od njih.

Zelena oaza karlovačke Gimnazije odnedavno je bogatija i za četrdesetu vrstu. Povodom 3. tjedna Botaničkih vrtova i Arboretuma Hrvatske maturanti 4. e razreda kupili su veliki grm kineske palijeske i posadili ga. Gimnazija je dobila i status školskog arboretuma, čime se može pohvaliti samo šest ustanova u Hrvatskoj. Od toga su tri srednjoškolske, Gimnazija Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac i Gimnazija Zabok.

 – Tko dođe dobit će mapu kojom će moći obići i upoznati drveće i grmlje. S obzirom na veličinu arboretuma, koji se proteže na oko 600 kvadrata, željeli bismo se orijentirati na sadnju rijetkih vrsta iz Hrvatske – napomenuo je prof. Milinković.

Dodaje da im je cilj imati zastupljeno preko stotinu vrsta. Počeli su s dvadesetak, a među prvima su bili ginko, cedrovina... Još toliko ih je uništeno ili ukradeno. Međutim, postavljanjem kamera spriječeni su takvi neželjeni događaji. Uz trafostanicu u dužini od 16 metara posađena je i živa ograda od lovorvišnje. Novac je osiguran prodajom starog papira i razglednica s motivom velebitske degenije, a pomogao je i Grad.

 Dio Teslinog doma

 – Treba misliti na budućnost, brinuti o zaštiti prirode i ekologije. No, mnogi toga nisu svjesni i uništavaju okoliš, kažu gimnazijalci Paola Žugčić, Laura Penić-Ivanko, Lara Manojlović, Karla Krivačić, Monika Vaško, Bruno Sen i Damjan Jonas Močnik. Redovito čiste staze i brinu o svom zelenilu.

Ravnatelj Damir Mandić kaže da im je vizija da i dalje razvijaju arboretum i praktičnu nastavu u tom prostoru.

 – Morat ćemo ga uklopiti i u idejno rješenje Teslinog doma. Arboretum će biti dio te priče, ali i temelj za razvijanje prirodoslovlja, dodaje Mandić.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.