Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedinstveno razgledavanje vrsta s edukacijskom mapom

Obrađeno je svih 39 vrsta, a prezentacijske liste uložene su prema taksonomskim pravilima u jedanaest kompleta za samoedukaciju
16. svibnja 2013. u 13:33 0 komentara 39 prikaza
'15.05.2013., Karlovac - Predstavljena edukacijska mapa u kojoj su evidentirane sve vrste arboretuma Gimnazije Karlovac.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'

Ljepote drveća i grmlja arboretuma Gimnazije Karlovac posjetitelji će od sada moći još bolje upoznati. Učenici škole zajedno s voditeljem prof. Antunom Milinkovićem izradili su edukacijsku mapu svake pojedine vrste. Dakle, nije samo riječ o njihovom označavanju na latinskom jeziku što mnogima zapravo ne znači puno.

 I grm kineske palijeske

 Obrađeno je svih 39 vrsta, a prezentacijske liste tiskane su na plastificiranim listovima uloženim u 11 kompleta za samoedukaciju. Tako prilikom obilaska arboretuma zainteresirani mogu doznati najvažnije detalje za svaku od njih.

Zelena oaza karlovačke Gimnazije odnedavno je bogatija i za četrdesetu vrstu. Povodom 3. tjedna Botaničkih vrtova i Arboretuma Hrvatske maturanti 4. e razreda kupili su veliki grm kineske palijeske i posadili ga. Gimnazija je dobila i status školskog arboretuma, čime se može pohvaliti samo šest ustanova u Hrvatskoj. Od toga su tri srednjoškolske, Gimnazija Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac i Gimnazija Zabok.

 – Tko dođe dobit će mapu kojom će moći obići i upoznati drveće i grmlje. S obzirom na veličinu arboretuma, koji se proteže na oko 600 kvadrata, željeli bismo se orijentirati na sadnju rijetkih vrsta iz Hrvatske – napomenuo je prof. Milinković.

Dodaje da im je cilj imati zastupljeno preko stotinu vrsta. Počeli su s dvadesetak, a među prvima su bili ginko, cedrovina... Još toliko ih je uništeno ili ukradeno. Međutim, postavljanjem kamera spriječeni su takvi neželjeni događaji. Uz trafostanicu u dužini od 16 metara posađena je i živa ograda od lovorvišnje. Novac je osiguran prodajom starog papira i razglednica s motivom velebitske degenije, a pomogao je i Grad.

 Dio Teslinog doma

 – Treba misliti na budućnost, brinuti o zaštiti prirode i ekologije. No, mnogi toga nisu svjesni i uništavaju okoliš, kažu gimnazijalci Paola Žugčić, Laura Penić-Ivanko, Lara Manojlović, Karla Krivačić, Monika Vaško, Bruno Sen i Damjan Jonas Močnik. Redovito čiste staze i brinu o svom zelenilu.

Ravnatelj Damir Mandić kaže da im je vizija da i dalje razvijaju arboretum i praktičnu nastavu u tom prostoru.

 – Morat ćemo ga uklopiti i u idejno rješenje Teslinog doma. Arboretum će biti dio te priče, ali i temelj za razvijanje prirodoslovlja, dodaje Mandić.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.