Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko-srpski gay par

'Jedino što želim jest da se dečko i ja vjenčamo i da šokovi prestanu'

Hrvatsko-srpski gay par
Foto: VL
11.08.2014.
u 07:56

Teško da se donošenju Zakona o životnom partnerstvu ijedan homoseksualni par radovao više od 28-godišnjeg Beograđanina Ivana i njegovog dečka, 12 godina starijeg Zagrepčanina...

Teško da se donošenju Zakona o životnom partnerstvu ijedan homoseksualni par radovao više od 28-godišnjeg Beograđanina Ivana i njegova dečka, 12 godina starijeg Zagrepčanina. Zato ne čudi što su ih, nakon informacije da je prije neki dan prvi gay par predao zahtjev za registraciju životnog partnerstva, nazvali gotovo svi prijatelji misleći da je riječ o njima. Međutim, netko ih je, ipak, preduhitrio.

Dva puta dao otkaz

Ivan i njegov dečko zahtjev planiraju predati danas u Zagrebu te se nadaju da će odmah dobiti i konačan datum i vrijeme kada će napokon ozakoniti svoju dvije i pol godine dugu vezu. Vezu, za vrijeme koje je Ivan čak tri puta pakirao kofere i selio se iz Zagreba u Beograd. I za vrijeme kojeg se čak dva puta zaposlio u Beogradu, a potom davao otkaz i vraćao se u Zagreb misleći da mu je to zadnji put.

Razlog je bio jednostavan Ivan je u Hrvatskoj imao status turista, kao što ga i sad ima, i kao takav imao je pravo zakonski u šest mjeseci na turistički boravak od 90 dana.

Svaki put kada bi taj rok istekao, odnosno koji dan ranije, Ivan je ostavljao svoju ljubav i vraćao se u Beograd. Jedino što ih je spašavalo da potpuno ne "polude" bilo je obećanje Vlade da će donijeti Zakon o životnom partnerstvu i da će vrlo brzo doći dan kada se više nikada neće morati razdvajati.

Međutim, Vlada je kalkulirala i donošenje zakona se poprilično odužilo. Upravo u vrijeme kada je Vlada u travnju odlučila ne ići s donošenjem zakona pred izbore za parlament EU, Večernji list prvi put je i pisao o ovom hrvatsko-srpskom gay paru. – To vam je kao da trčite maraton, a prije samoga kraja netko vam pomakne cilj za još pet kilometara i kaže da trčite još malo, jadao mi se tada Ivan. Bio je vidno nervozan jer je bio svjestan da od Zakona o životnom partnerstvu do 29. svibnja, do kada je smio boraviti u Zagrebu, neće biti ništa.

No agoniji je došao kraj. Prije šest dana Zakon o životnom partnerstvu stupio je na snagu. Ivan je taj veliki dan dočekao u Zagrebu. – Odmah smo nazvali prijateljicu, inače pravnicu, koja će biti danas s nama i kada budemo predavali zahtjev za sklapanje partnerstva. Jer s obzirom na našu specifičnu situaciju, odnosno na činjenicu da sam ja i dalje turist, tražit ćemo sklapanje partnerstva prije isteka roka do 30 do 40 dana. Možda već za dva tjedna jer mi turistički boravak istječe 21. kolovoza pa ne želim riskirati, kaže Ivan.

Na vjenčanju, koje bi lako moglo biti i prvo sklopljeno u Hrvatskoj, biti će samo kumovi. Ne zanima ih svečana vijećnica ni to ti da u pozadini svira glazba Eltona Johna. Riječ vjenčanje, kaže, namjerno koristi jer to i za njega i jest vjenčanje s ljubavi svoga života.

– Poslije ćemo odrediti datum i organizirati i svadbu. Unajmit ćemo prostor, DJ-a da nam pušta glazbu, i pozvati oko 40-ak prijatelja. Bit će i nekoliko mojih prijatelja iz Beograda, a imamo potvrdu i nekoliko prijatelja iz New Yorka da dolaze – sretan je Ivan.

Trebao tajiti da je gay

Na slavlju, međutim, neće biti nitko od Ivanove rodbine iz Beograda. Niti roditelji. Oni njegovu homoseksualnost nikada nisu prihvatili. Štoviše, tražili su od njega da, dok je u Beogradu, taji da je gay, a u roditeljski stan u sobi u kojoj je boravio nije smio nikoga dovoditi. – Kad se sve ovo završi i kada se vjenčamo, planiram biti i malo bezobrazan. Poslat ću roditeljima poruku na kojoj će samo pisati da sam se oženio. Navest ću i njegovo ime da vide da je muškarac, kaže.

Ivan ima planove i za budućnost. Prvo što će napraviti kada sklope životno partnerstvo jest potražiti posao. I napokon početi normalno živjeti u Zagrebu, koji već doživljava kao jedini dom.

Jer nakon svega, najbitnije mu je, kaže, da više ne bude šokova koje je posljednjih godina morao prolaziti referendume o braku, odgodu donošenja zakona, silna seljakanja...

>>Nakon prvog hrvatskog gay vjenčanja, stižu i parovi iz regije

Komentara 239

JO
jozomali
08:16 11.08.2014.

i osim toga vas dva se ne možete vjenčati....već službeno združiti u nekakav oblik partnerstva...razlika je to prika razlika....rekli smo na referendumu da tako treba biti...ogromnom većinom...prisjeti se rezultata

JO
jozomali
08:13 11.08.2014.

ma bravo dečko iz ZG....ti si san svakog roditelja....

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:13 11.08.2014.

Napravite istraživanje koliko je takvih "parova" u drugim zemljama sa nazovimo ih, liberalnim zakonima, još uvijek u "braku" - gotovo nitko, takva veza temeljena na neobičnim vrijednostima u suprotnosti sa svim odrednicama ne može biti duga vijeka jer se uglavnom radi o nestabilnim osobama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije