Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej

Jedino se u Stubakima mogao polagati vozački!

'                               '
''
28.12.2010.
u 17:42

Donjostubička udruga je najbrojnija u Zagorju, kroz nju je prošlo čak 1213 članova, danas ih ima 700-tinjak, a imaju i zaposlenog profesionalca

Tri i pol desetljeća se osobe s invaliditetom s područja Donje Stubice nastoje izboriti za što kvalitetniji život. Čine to kroz Udrugu invalida koja je nedavno obilježila 35 godina rada. Ni danas nisu sva naša životna pitanja riješena, a zamislite kako je to bilo nekad – prisjeća se tajnik Antun Hrbić.

Tako je 4. prosinca 1975. godine osnovano Društvo tjelesnih invalida općine Donje Stubice, koja je pokrivala područje od Zeline do Zaprešića, a na kojemu je živjelo puno osoba s invaliditetom. Glavni cilj bio je okupiti što više članova, na čemu su se u početnim danima djelovanja najviše angažirali Tomo Dobrovocki i Zvonimir Pavlinić.

Najveća briga

Koliko se to doba razlikovalo od današnjega kad je o skrbi o osobama s posebnim potrebama riječ, pokazuje i činjenica što im je tada bila najveća briga.

– Tada smo smatrali da je najveći problem doći do vozačke dozvole. Naišli smo na razumijevanje Auto kluba iz Donje Stubice, koji je prepoznao te potrebe te je nabavio vozilo koje je bilo prilagođeno osobama s invalidnošću. Tada je u cijeloj zemlji od svih centara za rehabilitaciju najteže bilo pronaći slobodno mjesto u Stubičkim Toplicama jer su osobe s invaliditetom iz cijele zemlje dolazile ovamo kako bi mogle položiti vozački ispit – prisjeća se Hrbić.

Izdali i svoj vodič

Do prije dva desetljeća rijetko je koja institucija imala prilagođen poseban ulaz za osobe s invaliditetom, a danas ga rijetko koja nema. A one koje ga nemaju na udaru su javnosti, njih se proziva i svi stoga žele što prije taj problem riješiti.

– Naša udruga puno pozornosti posvećuje uklanjanju arhitektonskih barijera, a ponosimo se i time što smo u suradnji sa Županijom prije tri godine izdali "Vodič kroz Krapinsko-zagorsku županiju". U njemu smo naveli sve institucije koje imaju pristup za osobe s invaliditetom, ali i one koje ga nemaju. Na našem području posebno želim pohvaliti Donju Stubicu, koja puno ulože u uklanjanje arhitektonskih barijera, od gradnje nogostupa na koje mogu osobe s invaliditetom, pristupa u javne institucije... – kaže Antun Hrbić.

Donjostubička udruga invalida najbrojnija je u Zagorju, kroz nju je prošlo 1213 članova, a danas ih ima 700. Ima i zaposlenog profesionalca koji je na raspolaganju članovima udruge, organiziraju i druženja, a među najpoznatijima je hodočašće u Mariju Bistricu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije