Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lgbt udruge

'Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti'

povorka,kontra,iskorak,gay,zrinjevac (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
15.07.2014.
u 10:23

Napomenule su to danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola

Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava. No, isto tako Zakon o životnom partnerstvu, nakon Zakona o istospolnim zajednicama predstavlja drugi bitan korak u hrvatskom društvu prema potpunoj ravnopravnosti za istospolne obitelji – bračnoj jednakosti, priopćile su danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Aktivno pratimo donošenje i provedbu zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života istospolnih parova proteklih 12 godina. Sudjelovale smo u pripremi Zakona o istospolnim zajednicama 2003. godine, Prijedloga Zakona o registriranom partnerstvu 2006. godine, te Zakona o životnom partnerstvu koji je upravo usvojen. Kroz sudjelovanje u javnim raspravama, u radnoj skupini pri Ministarstvu uprave i za vrijeme rasprava u Hrvatskom saboru zahtijevale smo što bolje reguliranje obiteljskog života istospolnih parova. Pozdravljamo činjenicu da je veći broj sugestija i amandmana koje smo predlagale kroz radnu skupinu i rasprave u Hrvatskom saboru usvojen. Između ostalog Zakon uključuje sklapanje životnog partnerstva pred matičarom (to se odrazilo i na opseg prava u Zakonu) ali i reguliranje neregistriranih zajednica što je osobito važno jer velik broj istospolnih parova neće registrirati partnerstvo zbog straha od diskriminacije - istaknule su udruge te napomenule bitnim da su državne institucije uvažile činjenicu da velik broj istospolnih parova danas u Hrvatskoj odgaja djecu i uvele institut «partnerske skrbi».

- Nažalost, ta djeca će ipak ostati dijelom zakinuta za zaštitu svog obiteljskog života u odnosu na djecu koju odgajaju maćeha ili očuh zajedno s biološkim roditeljem, primarno zbog nemogućnosti posvajanja od strane partnera skrbnika i uspostave trajnog odnosa prava i obveza s njegovim srodnicima. Ne postoji opravdan razlog za isključivanje posvajanja djece iz ovog Zakona. Smatramo pozitivnim da su su po prvi puta u Hrvatskom saboru zastupnici SDP-a, HNS-a i Laburista individualno predložili amandmane kojima bi se uvelo posvajanje djece za istospolne parove. Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu - kazale su iz udruge čije će predstavnice i predstavnici danas pratiti izglasavanje u Hrvatskom saboru.

>>Dvije žene. Jedna je u sretnom braku, druga u sretnoj vezi. Otkrivaju zašto

Komentara 23

RE
reborn
10:45 15.07.2014.

Ovdje je izneseno mišljenje jedne strane, ali nije i druge. Pri tome ta jedna strana izvrće činjenice, te manipulira osjećajima pozivajući se na diskriminaciju prema istospolnim osobama (a ona je u Hrvatskoj zaista marginalna), te pozivajući se na osjećaje djece. Tipičan primjer emocionalnog ucjenjivanja, a cilj je ostvarenje sebičnih ciljeva...

DH
dalibor.hren
11:10 15.07.2014.

Kad ćemo se jednom opametiti i ove nastrane jednostavno ignorirati?

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
11:12 15.07.2014.

Ove stvari više nema smisla uopće komentirati. Oni ponavljaju laži bez prestanka i onda takve laži postaju istinama u očima neukih ljudi! Naravno da oni nisu diskriminirani, jer ako su oni diskriminirani diskriminiran je pr. i čovjek koji voli svog psa ili recimo netko tko ima ženu i ljubavnicu i obje ih voli jer oni isto imaju osjećaje ljubavi prema onom ili onim drugima, a svejedno ne mogu sklopiti brak. Homoseksualizam je korak naprijed prema legalizaciji pedofilije, tj. to je zapravo izlika pedofilima da ozakone svoj položaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije