Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti'

Napomenule su to danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola
15. srpnja 2014. u 10:23 23 komentara 403 prikaza
povorka,kontra,iskorak,gay,zrinjevac (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava. No, isto tako Zakon o životnom partnerstvu, nakon Zakona o istospolnim zajednicama predstavlja drugi bitan korak u hrvatskom društvu prema potpunoj ravnopravnosti za istospolne obitelji – bračnoj jednakosti, priopćile su danas predstavnice lezbijske grupe Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola.

- Aktivno pratimo donošenje i provedbu zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života istospolnih parova proteklih 12 godina. Sudjelovale smo u pripremi Zakona o istospolnim zajednicama 2003. godine, Prijedloga Zakona o registriranom partnerstvu 2006. godine, te Zakona o životnom partnerstvu koji je upravo usvojen. Kroz sudjelovanje u javnim raspravama, u radnoj skupini pri Ministarstvu uprave i za vrijeme rasprava u Hrvatskom saboru zahtijevale smo što bolje reguliranje obiteljskog života istospolnih parova. Pozdravljamo činjenicu da je veći broj sugestija i amandmana koje smo predlagale kroz radnu skupinu i rasprave u Hrvatskom saboru usvojen. Između ostalog Zakon uključuje sklapanje životnog partnerstva pred matičarom (to se odrazilo i na opseg prava u Zakonu) ali i reguliranje neregistriranih zajednica što je osobito važno jer velik broj istospolnih parova neće registrirati partnerstvo zbog straha od diskriminacije - istaknule su udruge te napomenule bitnim da su državne institucije uvažile činjenicu da velik broj istospolnih parova danas u Hrvatskoj odgaja djecu i uvele institut «partnerske skrbi».

- Nažalost, ta djeca će ipak ostati dijelom zakinuta za zaštitu svog obiteljskog života u odnosu na djecu koju odgajaju maćeha ili očuh zajedno s biološkim roditeljem, primarno zbog nemogućnosti posvajanja od strane partnera skrbnika i uspostave trajnog odnosa prava i obveza s njegovim srodnicima. Ne postoji opravdan razlog za isključivanje posvajanja djece iz ovog Zakona. Smatramo pozitivnim da su su po prvi puta u Hrvatskom saboru zastupnici SDP-a, HNS-a i Laburista individualno predložili amandmane kojima bi se uvelo posvajanje djece za istospolne parove. Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu - kazale su iz udruge čije će predstavnice i predstavnici danas pratiti izglasavanje u Hrvatskom saboru.

>>Dvije žene. Jedna je u sretnom braku, druga u sretnoj vezi. Otkrivaju zašto

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • reborn:

  Ovdje je izneseno mišljenje jedne strane, ali nije i druge. Pri tome ta jedna strana izvrće činjenice, te manipulira osjećajima pozivajući se na diskriminaciju prema istospolnim osobama (a ona je u Hrvatskoj zaista marginalna), te pozivajući se na osjećaje djece. ... prikaži još! Tipičan primjer emocionalnog ucjenjivanja, a cilj je ostvarenje sebičnih ciljeva...

 • dalibor.hren:

  Kad ćemo se jednom opametiti i ove nastrane jednostavno ignorirati?

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Ove stvari više nema smisla uopće komentirati. Oni ponavljaju laži bez prestanka i onda takve laži postaju istinama u očima neukih ljudi! Naravno da oni nisu diskriminirani, jer ako su oni diskriminirani diskriminiran je pr. i čovjek koji voli svog ... prikaži još! psa ili recimo netko tko ima ženu i ljubavnicu i obje ih voli jer oni isto imaju osjećaje ljubavi prema onom ili onim drugima, a svejedno ne mogu sklopiti brak. Homoseksualizam je korak naprijed prema legalizaciji pedofilije, tj. to je zapravo izlika pedofilima da ozakone svoj položaj.