Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GSS u akciji

Jedini otvoreni dom za planinare na Papuku konačno dobio peć

\'podravina - 281210 - nevoljas - papuk  - clanovi gss-a stanice pozega na planinskom vrhu Nevoljas, na 729 m neadmorske visine donijeli pec na drva u planinsku kucu Jezerce  snimio dragutin santosi \
Dragutin Šantoši
29.12.2010.
u 10:30

Namjera nam je da na slavonskom gorju podignemo još nekoliko objekata koji će pružiti sigurnost namjernicima – kaže Dražen Mlinarić iz GSS-a

Unatoč snijegu i hladnoći, koja se u ponedjeljak oko 20 sati na vrhovima slavonskog gorja Papuka spustila na 12 stupnjeva ispod nule, dva spasioca i dva člana Stanice Gorske službe spašavanja iz Požege u Slatini su u terenski automobil GSS-a utovarili veliku peć za grijanje na drva i klizavom cestom krenuli prema planinskoj kući Nevoljaš-Jezerce, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 729 metara.

Spasili planinare

Slavonsko gorje omiljena je planinarska destinacija koju pohode tisuće planinara ne samo iz Hrvatske nego i drugih zemalja, pa je GSS iz Požege, koji djeluje više od 40 godina, 1980. godine na Nevoljašu izgradio prvu planinsku kuću otvorenog tipa, u kojoj se planinari, kada ih zahvati nepogoda, mogu skloniti i zaštititi.

– To je za sada  jedina otvorena planinska kuća na Papuku, a namjera nam je da, uz pomoć Parka prirode Papuk, na slavonskom gorju podignemo još nekoliko takvih objekata, koji će pružiti sigurnost i putnicima namjernicima koji se nađu u kakvoj teškoj situaciji. Koliko takvi objekti vrijede, pokazalo se u prošlogodišnjoj akciji spašavanja petero planinara koji su na Jankovcu naišli na zatvoreni planinarski dom. Od smrzavanja su se spasili grijući se u kućici Parka prirode Papuk, sve dok po njih nisu došli spasioci – kaže Dražen Mlinarić, pročelnik stanice GSS-a u Požegi, koja pokriva i područje Virovitičko-podravske županije.

Iskustvo i snalažljivost

Snijegom prekriveni šumski putovi kriju opasna mjesta preko kojih mogu proći samo specijalizirana vozila s dobro uvježbanim vozačima, pa su i ovaj put iskustvo i snalažljivost spasioca pomogli da ekipa ne ostane u snijegu.

Stanica GSS-a danas okuplja 44 člana, među kojima je sedam spasioca. Svi su oni volonteri i za svoj težak rad ne primaju ni kune nakade. Spašavanje unesrećenih ti hrabri ljudi obavljaju besplatno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije