Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademske svađe

Jedan upisni rok! Sva sveučilišta za to osim Zagrebačkog

aleksa bjelis
Davor Višsnjić/Pixsell
13.06.2011.
u 13:00

Predlaže se jedan upisni rok krajem kolovoza ili početkom rujna na kojem bi se natjecali svi kandidati koji su do tog roka položili državnu maturu

Zbog brojnih problema u organizaciji nastave za mlađe učenike, žestokog pritiska na četvrtaše koji samo tjedan dana nakon završetka nastave nastavljaju polaganjem ispita iz državne mature, maturanti ali i ravnatelji srednjih škola, posebice gimnazija, sve glasnije traže da se upisi na fakultete pomaknu na jesen.

Samo jedan upisni rok

Predlažu da postoji samo jedan upisni rok koji bi se održao krajem kolovoza ili početkom rujna, na kojem bi se natjecali svi kandidati koji su do tog roka položili državnu maturu. Do tada bi se održao i prvi i drugi rok polaganja državne mature, a dodatni argument za to im je da bi maturanti bili u ravnopravnijem položaju kad se ponekima dogodi da zbog bolesti ili nesreće ili smrtnog slučaja u obitelji ne mogu izići na prvi rok, pa moraju čekati drugi. Tada su, bez obzira na svoje ocjene i postignute rezultate na državnoj maturi, zakinuti jer se do tada popune sva mjesta na atraktivnijim fakultetima. U takvim slučajevima maturanti su, mimo svoje volje i svojih rezultata, prisiljeni pauzirati.

– Kad bi rok za upis na fakultet bio krajem kolovoza ili početkom rujna, ispiti iz državne mature polagali bi se nakon što za sve učenike završi nastava. Maturanti bi tako dobili mjesec dana da se pripreme za polaganje ispita državne mature, a isto tako omogućilo bi se učenicima četvrtih razreda koji idu na popravni ispit iz nekog predmeta da sve svoje obveze završe do upisa na fakultete. Za tako nešto nam je potrebna nam je suglasnost sveučilišta – kaže Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite iz državne mature. Sirovatka tvrdi da se drukčija organizacija državne mature i upisa na fakultete može provesti već sljedeće godine bude li dobre volje sveučilišta.

Matura bez pritisaka

– Da, upisi na fakultete trebali bi se organizirati u rujnu. Tako je bilo nekada. To bi maturantima omogućilo da državnu maturu polože bez pritisaka. To je moguće pripremiti već za sljedeću godinu – kaže rektor Riječkog sveučilišta prof. dr. Pero Lučin.

Svi riječki fakulteti studente upisuju samo na temelju rezultata na državnoj maturi i nije im problem promijeniti termin upisa. Zagrebačko je sveučilište pak protiv bilo kakvih promjena upisnog roka.

– Bolje je da djeca to odrade do kraja srpnja pa im prije početka fakulteta ostane još nekoliko tjedana odmora. Dobro je da su jedan dio ljeta slobodni i neopterećeni stresom kako bi se što bolje pripremili za studij koji su upisali – objašnjava rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš. On smatra da su mišljenju maturanti preopterećeni i previše vremena, truda i energije ulažu u pripreme za ispite na državnoj maturi tako da nastava u drugom polugodištu četvrtog razreda pada u drugi plan. – Remeti se nastavni proces u drugom polugodištu, djeca pohađaju pripreme, uzimaju instrukcije i sve to dovodi u pitanje smislenost organizacije srednjoškolske nastave – upozorava Bjeliš.

Prema našim informacijama gotovo sva sveučilišta osim Zagrebačkog spremna su pomaknuti rokove upisa studenata

Ključne riječi

Komentara 6

VI
Vilina
14:53 13.06.2011.

Jedan upisni rok... na jesen + obavezni prijemni ispit....sa predmetima koji su važni za određeni studij.. državna matura=dodatni bodovi prilikom upisa....

UF
ufrm
15:50 13.06.2011.

Ma rade znanstvenu fantastiku oko upisa na fakultete. Prvo podijelite otkaze nesposobnim, autokratskim profesorima koji se ponasaju kao kraljevi na sveucilistu koje se nije moglo nize srozat. Zatim razmislite sto u stvari zelite da vam da djeca znaju pri upisusu na fakultet i provedite nekakav smislen nacin testiranja. HR skolstvo je ko HR birokracija - krpano iz bivse YU, zastarjelo sa kadrovima koji jednostavno nisu sposobni raditi sa ljudima.

OB
-obrisani-
16:29 13.06.2011.

Kad se uvodila državna matura ovog tipa, izgovor je bio da će tada svi imati ravnopravan pristup na fakultete i da se neće trebati polagati razredbeni tj. prijemni ispiti na fakultetima. Fakulteti koji, unatoč državnoj maturi, organiziraju razredbene ispite, nemaju što tražiti na državnom proračunu, već ih sve treba privatizirati i neka lijepo ovise o plaćanju svojih studenata! Ovo je prestrašno, djeci natovariti u roku od mjesec dana, a možda i manje i državnu maturu i prijemni ispit! Da sam ja Jadranka Kosor, a što nisam, potjerala bih sve profesore tih fakulteta da polažu prijemni ispit na svom fakultetu, pa tko položi, mogao bi držati predavanja na istom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije