Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova terapeutska metoda stigla i u Podravinu

Jedan sat u slanoj sobi ljekovit kao pet dana provedenih na moru

slana soba
Kristina Jošt/VLM
25.02.2010.
u 19:00

- Imala sam jako loš san i nikako nisam mogla zaspati noću. U slanoj sam sobi bila u petak i od tada spavam kao beba - kaže Ivka Košćak (55)

Mom sinu Marcusu (2) sol iznimno pomaže. Boluje od bronhitisa, a trenutačno je i prehlađen. Otkad dolazimo, sinusi su mu se pročistili i osjeća se bolje – kazao nam je Emil Ivanović, koji je iz Pitomače četvrti put sina doveo u Koprivnicu, u prvu slanu sobu.

Imitacija slane špilje
Slana soba u Koprivnici otvorena je 15. veljače, a sastoji se od dviju soba, za djecu i odrasle. Dok se mališani igraju sa soli, s njima mogu biti i roditelji, a odrasli sjede u udobnim stolcima i udišu ljekovite isparine.

- Jedan sat u sobi je kao pet dana provedenih na moru - govori o učinkovitost slane sobe vlasnica Karmen Mihalić.

Objašnjava da se sol usitnjava u solnom generatoru, te se mikročestice slanog aerosola upuhuju u zrak i zasićuju ga ljekovitim sastojcima.

U sobama se nalazi morska sol s Paga i kamena sol.

- Dolaze nam odrasli i djeca s bronhitisom, astmom, teškim disanjem, upalom uha, grla, upalom želuca, no i s kožnim bolestima poput psorijaze, upale kože - rekla je Biljana Dulikravić, zaposlenica u slanoj sobi.

I zidovi i pod i strop su obloženi solju, a slane su sobe zapravo imitacija slane špilje s ljekovitom mikroklimom.

Povećava imunitet
- Terapija soli, osim za poboljšanje fizičkog zdravlja, pomaže i kod prenapetosti, stresa, iscrpljenosti, umora, ali i kao pomoć u odvikavanju od pušenja, rješava alergije i povećava imunitet - kaže B. Dulikravić.

- Imala sam jako loš san i nikako nisam mogla zaspati noću. Čula sam za slanu sobu i odlučila je isprobati. Prvi sam put bila prošli petak i od onda spavam kao beba - ispričala je jučer, kad je ponovno došla u sobu, Ivka Košćak (55).

Vlasnica kaže da je efikasnost soli 70 puta jača nego na moru. Udisanjem mikročestica prirodne kamene soli kao da se dobiva suha infuzija, jer kroz nos ulazi izravno u tijelo.

Zaposlenica B. Dulikravić ispričala je da su česti gosti djeca, a vrijeme provedeno u slanoj sobi doživljavaju kao igru jer imaju kantice, kamione, sviraju dječje pjesme i osjećaju se kao na plaži, pa nemaju osjećaj da su na terapiji, što smanjuje stres i strah.

- Kći Filipa (3) boluje od bronhitisa, na antibioticima je i ništa joj ne pomaže, pa smo došli isprobati efikasnost soli - ispričala je njena majka, Snježana Vrdelja.

K. Mihalić tvrdi da je pozitivni utjecaj aerosola i baktericidno djelovanje na mikrofloru dišnih putova jer ubija bakterije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije