Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA Gorska služba spašavanja jučer je na Velebitu tragala za nestalim planinarima

Jedan planinar mrtav, za dvojicom se traga

crn-plan-txt.jpg
import
14.01.2006.
u 19:37

SPLIT - Miro Duplančić iz Splita poginuo je jučer prilikom uspona na Sveto Brdo na Velebitu, a u tijeku je potraga za nestalim planinarima Ivom Milunom i Zoranom Skračićem iz Solina, koji se javio supruzi Nataši porukom s mobitela oko 11 sati ujutro. Nešto kasnije uspjeli su nakratko popričati.

- Kazao mi je da je pao i polomio obje noge. Nisam toliko zabrinuta, Zoran je iskusan planinar i to mu je hobi od djetinjstva. Član je Planinarskog kluba Split. Bilo mi je žao što i ja ne mogu poći s njim, imala sam neke neodgodive obaveze. Pretpostavljam da su se Zoran i Ivo sklonili negdje. Ne bi trebali imati većih problema da prebrode ovu noć - nada se Nataša Skračić.

Odmah po dojavi o nesreći, Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, uputio je ekipu od deset spasitelja helikopterom, i to s Biokova, gdje su se uvježbavali sa engleskim kolegama. Pretraga iz zraka nije polučila rezultate. Prizmić se pribojava za dvojicu planinara, jer je predio na kojem su nestali vrlo surov i nepristupačan, a temperatura se uz jaku buru, koja je i jučer puhala te zbog koje je otkazana potraga helikopterom, noću spušta i do minus 40 stupnjeva celzijevih! Duplančića su pronašli mrtvog na nadmorskoj visini od 1500 metara. Kako se čini, pao je zbog leda, koji je sve okovao. Udario je glavom o stablo nakon pada od stotinjak metara i ostao na mjestu mrtav.

Smrt je konstatirala liječnica Hrvatske gorske službe spašavanja Ivana Buklijaš. Spasitelji su ostali na Velebitu i nakon pada mraka. Tragaju za Skračićem i Milunom. Ukoliko ih ne pronađu za nedjelju su planirali akciju potrage većih razmjera. Inače Sveto Brdo se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1753 metra, a Velebit je u ovo doba godine izuzetno opasan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije