Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''HUMANI NACISTI'

Jean-Marie Le Penu tri mjeseca zatvora zbog nacističkih izjava

Le Pen
AFP
16.02.2012.
u 21:24

Osuđen je jer je tvrdio kako njemačka okupacija Francuske tijekom Drugug svjetskog rata nije bila posebno nehumana

Bivšeg lidera francuske ekstremne desnice Jean-Marie Le Pena apelacijski sud u Parizu osudio je na tri mjeseca zatvora s odgodom zbog izjave da njemačka okupacija Francuske tijekom Drugog svjetskog rata nije bila posebno nehumana.

Kako prenosi Telegraph, osim zatvorske kazne sud je Le Penu dodijelio i globu u iznosu od 10.000 eura. Kontroverzni francuski desničar prašinu je podigao 2005. godine kada je sporna izjava objavljena u tjedniku ekstremne desnice Rivarol. '' Bar u Francuskoj njemačka okupacija nije bila posebno nehumana. Bilo je nekih incidenata, ali to je neizbježno u zemlji od 550.000 kvadratnih kilometara'' izjavio je tada Le Pen.

Otac političarke Marine Le Pen, koja ga je naslijedila na mjestu predsjednika Nacionalnog fronta i koja je jedna od najprominentnijih kandidatkinja za novu francusku predsjednicu, objavio je kako će se žaliti na presudu suda koja je 2008. godine odbačena na nižoj instanci te kako nije slučajnost da je ona izrečena u vrijeme predizborne utrke.

Bivši vođa Nacionalnog fronta ranije je bio osuđivan zbog rasizma i antisemitizma. Poznata je njegova izjava iz 1987. u kojoj je nacističke plinske komore označio kao ''jedan povijesni detalj''.

 

Ključne riječi

Komentara 13

JA
jaruzelskia
22:28 16.02.2012.

Francuska \'demokracija\' na djelu! I kakva vam je to sada razlika od Titove Jugoslavije? Zapravo izgleda da je Jugoslavija bila demokratskija po slobodi govora od Francuske ili Britanije.

OB
-obrisani-
23:20 16.02.2012.

I sto je sad u toj izjavi sporno ? I jos je covjek zaradio zatvor za istinu. Nema sto ,soboda govora i demokracija....

JA
jaruzelskia
22:26 16.02.2012.

Prvi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije