Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLL U SS-U

Je li Uwe Boll snimio film o Auschwitzu?

Prosvjedi Iranaca
Foto: Reuters
1/2
08.09.2010.
u 14:06

Ne bi to bio prvi put da se najgori redatelj svijeta, specijaliziran za filmove po videoigrama, pozabavi ozbiljnom temom, ali nešto je oko objavljenog trailera prilično sumnjivo.

Uwe Boll je dobitnik Zlatne maline za životno djelo, čovjek kojeg zovu najgorim redateljem na svijetu, ali se on i dalje ne da smesti i snima filmove, uporno tvrdeći da je isto tako dobar redatelj kao i svi drugi (a nije). Većinu filmova vjerojatno ne bi snimio da nije bilo legendarno širokogrudih njemačkih poreznih olakšica za filmaše, koje je Angela Merkel ukinula 2005. Zahvaljujući tim rupama u zakonu, od kojih je financijskim makinacijama i cijeli Hollywood financirao većinu svojih blockbustera putem fiktivne preprodaje njemačkim investitorima na jedan dan, Boll je mogao namaknuti toliko novca da je za pojavljivanje u svojim lošim filmovima mogao davati pozamašan honorar pravim pravcatim glumačkim zvijezdama, pa čak i nekim dobitnicima Oscara, poput Bena Kingsleya.

Nakon što je u Njemačkoj začepljena proračunska rupa, Boll je ipak nastavio snimati, spajajući žanr ekranizacija kompjutorskih igara, za koji se specijalizirao, sa žanrom mockbustera – filmova koji po naslovu, radnji i ponekad čak i glumačkoj podjeli podsjećaju na prave i uspješne hitove te tako mame naivne i neobaviještene da kupe kinokartu ili DVD. Osim toga, Boll je čak zašao i u ozbiljne teme, poput priče o vijetnamskom ratu "1968 Tunnel Rats" iz 2008., a 2009. snimio je vrlo bizaran film o novinarima u paklu Sudana "Darfur", s postavom koja je pravi "tko je to" propalih glumaca iz hit-filmova: Billy Zane ("Opasno more", "Titanic"), Kristanna Loken ("Terminator 3"), Edward Furlong ("Terminator 2")...

"Darfuru" treba prići vrlo oprezno; silne pohvale koje se mogu naći na internetu, najvjerojatnije je "podmetnuo" Bollov marketing, jer se među njima mogu naći i komentari na taj film koji su više u skladu s ostatkom Bollova negledljivog opusa. A još više opreza potrebno je kad se govori o navodnom novom Bollovu uratku, čija je tema ni više ni manje nego holokaust. Naravno, prvi komentari su uglavnom u stilu: "Uwe Boll snimio film o holokaustu? Pa zar nisu Židovi već dovoljno propatili?"

No, na internetu se vrti trailer za "novi film" s naslovom "Auschwitz" koji je navodno Boll režirao, a u traileru se čak i redatelj može vidjeti u ulozi SS-ovca koji stražari na ulazu u plinsku komoru. Čak je navodno jedan dio tog filma snimljen u Hrvatskoj. Međutim, obično vrlo obaviješteni i vrlo ažurni IMDb ne navodi taj film u Bollovoj filmografiji (nema ga ni inačica za filmske radnike IMDb Pro), na Wikipediji na engleskom je pod upitnikom, a Bollova odrednica na njemačkoj Wikipediji uopće ga ne spominje. Je li u pitanju nekakva zafrkancija sa stvarima koje zbilja nisu za zafrkanciju, ili – još gore – stvarni Bollov film, i je li to, ma što bilo, snimano i kod nas, valjda ćemo uskoro doznati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije