Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŠEF DORH-A

Je li Turudić trebao proći novu sigurnosnu provjeru?

Ivan Turudić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/11
13.02.2024.
u 08:12

Za novu sigurnosnu provjeru Ivana Turudića, zatraži li je premijer, treba maksimalno 15 dana.

Je li Ivan Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika na zakonit način, tema je o kojoj bi mogao raspravljati i saborski Odbor za pravosuđe. Predsjednik tog saborskog odbora, SDP-ov Mišel Jakšić, zatražit će sazivanje izvanredne sjednice u srijedu, a na kojoj bi se trebalo raspraviti i provjeriti je li kod izbora Turudića ispoštovana kompletna procedura ili nije.

Dao suglasnost

Prođe li mu prijedlog za izvanrednu sjednicu, jedno od pitanja koje bi se na njoj raspravljalo bit će i je li Turudić ispunio sve uvjete iz javnog poziva koje je Državnoovjetničko vijeće (DOV) postavilo za prijavu kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Naime, jedan od uvjeta bio je i da svaki kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora priložiti suglasnost da pristaje na sigurnosnu provjeru. Kako Turudić prije izglasavanja u Saboru nije prošao novu sigurnosnu provjeru, pitanje je je li time prekršen zakon. Predsjednik države, primjerice, misli da jest.

FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor

Ivan Turudić
1/57

– Turudić je nelegalno i protuzakonito izglasan u Saboru, a zakon obvezuje i saborske zastupnike. Mora biti provedena sigurnosna provjera i to je ultimativni cilj. Plenković konstantno laže – kazao je predsjednik države u intervjuu N1 televiziji. Podsjetio je isto tako i kako Turudićeva zadnja sigurnosna provjera za uskočkog suca datira iz 2019. godine te se pitao kako ju je uopće prošao nakon što se znalo za nedopuštene radnje iz 2015. godine, odnosno sastanke i vožnje sa Zdravkom Mamićem. Uvjeren je da "nije ni moguće ni logično povjerovati da se to nije znalo i da to nije trebalo ući u materijale tijekom zadnje provjere".

Inače, u Zakonu o državnom odvjetništvu u članku 92. piše da glavni državni odvjetnik mora zadovoljiti opće i posebne uvjete kao i zamjenik glavnog državnog odvjetnika. A prema Zakonu o državnoodvjetničkom vijeću, članak 58., prije donošenja odluke o imenovanju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Vijeće od SOA-e mora podnijeti zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost. Na temelju izvješća nadležne sigurnosno-obavještajne agencije o rezultatu sigurnosne provjere koja se provodi sukladno zakonu kojim se uređuju sigurnosne provjere Vijeće donosi ocjenu o postojanju sigurnosnih zapreka.

VEZANI ČLANCI:

Vožnja s Mamićem

Za zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ne može se imenovati kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka. Iz ovih zakonskih propisa jasno je da glavni državni odvjetnik mora proći sigurnosnu provjeru prije imenovanja, no u slučaju Turudića postoji isto tako pravna nedoumica vrijedi li to i za njega s obzirom na to da on ima sigurnosnu provjeru koja još uvijek vrijedi, navodno do rujna ove godine. Doduše onu iz 2019. koju predsjednik države javno propituje s obzirom na to da ju je prošao unatoč saznanjima SOA-e da se vozikao po gradu kao šef Županijskog suda sa Zdravkom Mamićem koji je u to vrijeme bio pod istragom i nakon što je izašao iz zatvora.

Inače, za novu sigurnosnu provjeru, kako nam tvrde stručnjaci za sigurnost koji su se takvih provjera naradili, potrebno je maksimalno 15 dana ako bi je zatražio sam premijer koji na to ima pravo. 

VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 51

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:27 13.02.2024.

Gotova priča ali drugovima se troši još malo državnoga novca (kojega su drugi zaradili) da bi utvrdili već utvrđeno. Sve samo jer nisu mogli instalirati svoga druga koji je na lijevom oku slijep i koji sudi i optužuje po nalogu partije, kao što je do sada bilo.

Avatar Krabat
Krabat
08:49 13.02.2024.

netreba on više nikakvu provjeru, može odmah početi riješavati stari komunistički kadar

VO
Voksratio
08:48 13.02.2024.

Ljevičari pušete u krivi rog. Vi bi se malo zabavljali i vodili predizbornu kampanju. Dajte napravite sigurnosnu provjeru za Milanovića, Dobronića, Tomaševića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije