Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ SLUŽBENOG STAVA

Je li se Izrael prerano veselio Trumpu: Bijela kuća protiv izgradnje izraelskih naselja

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.02.2017.
u 09:51

Na Zapadnoj obali oko 400.00 izraelskih naseljenika vodi često konfliktan suživot s 2,6 milijuna Palestinaca

Bijela kuća ocijenila je u četvrtak navečer kako izgradnja novih stanova na okupiranom palestinskom teritoriju možda neće pomoći rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, ustvrdivši, međutim, da još nije zauzela službeni stav po tom pitanju.

"Iako ne mislimo da je postojanje naselja prepreka miru, izgradnja novih naselja ili širenje postojećih izvan sadašnjih granica možda neće pomoći ostvarenju tog cilja", kazao je glasnogovornik Bijele kuće u priopćenju.

Nakon 20. siječnja i polaganja zakletve novog američkog predsjednika, Izrael je najavio izgradnju više od 6000 stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, pripojenom i okupiranom.

Dok je Obamina administracija snažno kritizirala i pokušavala do kraja zaustaviti naseljavanje, Trumpova administracija dosad se istaknula jedino šutnjom.

"Kao što je predsjednik kazao u više navrata, nada se postići mir na cijelom Bliskom istoku", nastavlja se u tekstu koji naglašava da nova administracija namjerava "nastaviti razgovore", posebice prilikom posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu, predviđena za 15. veljače.

Veliki dio međunarodne zajednice smatra naselja velikom preprekom miru između Izraelaca i Palestinaca koji još nije ni na vidiku.

Na Zapadnoj obali oko 400.00 izraelskih naseljenika vodi često konfliktan suživot s 2,6 milijuna Palestinaca.

>> Donald Trump poklopio slušalicu australskom premijeru: 'Istražit ću ovaj glupi dogovor'

Ključne riječi

Komentara 2

GO
gooniegoogoo
13:16 03.02.2017.

hehe, u ovom slučaju šutnja govori više od riječi

HO
homofob
14:13 03.02.2017.

Razmotrimo da li postoji vjerojatnost da Izrael ikada prepusti nekoj buducoj arapskoj drzavi teritorij poznat pod imenom "Zapadna Obala". Taj teritorij je bio dio kraljevine Jordana i Izrael ga je osvojio u ratu u kome je Jordan (uz Egipat i Siriju) prvi napao Izrael. Bez tog teritorija Izrael je nemoguce vojno braniti jer bez togteritorija Izrael je na duzini of oko 80 km sirok svega 14 - 17 km. U slucaju vojnog napada tako uzak pojas je neobranjiv. Drugo i najvaznije: kraljevina Jordan NE ZELI taj teritorij nazad! Teritorij s arapskim stanovnistvom koje tu zivi I'm jednostavno predstavlja vise problema nego sto vredi te si ga Izrael moze slobodno zadrzati - doslovne rijeci jordanskog kralja od prije 30-tak godina! Dvije drzave moguce ali "zapadna obala" rijeke Jordana ce biti uvijek dio Izraela. Cudni ti "palestinci" nitko ih ne zeli! Egipat se odreko svog teritorija jer na njemu zive ti ljudi - prihvatili su nazad of Izraela cio Sinaj ali su teritorij zvan Gaza ogradili od Egipta bodljikavom zicom. Pitam se zasto?! Moza jer su ti Arapi pokrenuli rat u Jordanu i pokusali zbaciti jordanskog kralja ili jer su pokrenuli rat u Libanonu i odvojiti dio Libanona ili sto su poceli gradanski rat u Egipti s namjerom da se odvoje ali najprije Gazi prisvoje dio Siaja obalom Mediterana sve do sueskog kanala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije