Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2014. u 12:00

Ako ovih dana uspijete izbjeći kanibalistički nogomet, nećete moći izbjeći slavljenje Prvog svjetskog rata u čiju se čast održavaju koncerti, otvaraju izložbe, mozaici...

Iako se činilo da će Hrvatska prespavati obilježavanje stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, odjednom su nas sa svih strana zapljusnuli događaji koji se bave atentatom na austrijskog nadvojvodu i prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu nadvojvotkinju Sofiju. A koji je, kao, pokrenuo europsku, ali i svjetsku kataklizmu.

Ako ovih dana i uspijete izbjeći suvremeni, kanibalistički nogomet sa Svjetskog prvenstva, s kojeg je nekako odveć tiho nestala hrvatska reprezentacija, nikako nećete moći izbjeći ovo slavljenje Prvog svjetskog rata. Jer, u sjećanje na početak tog rata (čija je apsolutno najgora dionica bio Drugi svjetski rat) održavaju se koncerti, otvaraju izložbe, ispijaju se desertna vina i pjenušci, a u Sarajevu se priprema i multimedijalna spektakularna predstava u kojoj će na Latinskoj ćupriji sudjelovati i Alma Prica te Selma Ergeç, turska glumica koja je glumila sultaniju Hatidže u “Sulejmanu” i to uz klapu Cambi, Dinu Merlina i Šabana Šaulića... Stogodišnjicu Prvog svjetskog rata u svom će Andrićgradu obilježiti i Emir Kusturica, Bečka filharmonija u sarajevskoj će obnovljenoj Gradskoj vijećnici točno na dan kada je u blizini te zgrade ubijen Habsburgovac od kojeg se očekivao kontinuitet jednog velikog carstva, odsvirati prigodni koncert koji će, kako je i red, početi himnom zemlje koje zapravo nema, Bosne i Hercegovine, a završiti himnom udružene Europe, dakle Beethovenovom “Odom radosti”.

Naravno, sarajevske svečanosti neće ujediniti sve narode Bosne i Hercegovine. Dapače. Obilježavanje stote godišnjice Prvog svjetskog rata imat će sarajevski, ali i višegradski vrhunac. Tako će u Kusturičinu Andrićgradu svoju proslavu ratnog jubileja imati i bosanski, ali i ne samo bosanski Srbi. U subotu, na Vidovdan, bit će svečano otvaranje kompleksa posvećenog Ivi Andriću. Tako će tamo, između ostaloga, biti otkriven “najljepši mozaik na svijetu”, naravno, posvećen atentatoru Gavrilu Principu i svim drugim pripadnicima mladobosanskog pokreta. Iako je Kusturica planirao da na stotu obljetnicu Sarajevskog atentata baš u Višegradu praizvede operu “Na Drini ćuprija”, temeljenu na Andrićevu romanu za koju je napisao libreto (kao skladatelj najavljen je Kusturičin glazbeni suradnik Dejan Sparavalo) i to u koprodukciji s venecijanskim La Feniceom, ipak će obljetnica proći u znaku “najljepšeg” mozaika, ali i rekonstrukcije Sarajevskog atentata pod nazivom “Pobunjeni anđeli”.

U Višegradu će se, kako je javnosti poručeno, slaviti najveća srpska pobjeda iz 1914. godine, a dolazak je najavio i srpski patrijarh Irinej koji će služiti liturgiju u novom hramu kneza Lazara i kosovskih mučenika. Tako je stogodišnjica jednog krvavog rata koji je u crno zavio na milijune Europljana, umjesto komemorativnog, dobila ponegdje odveć svečarski, a ponegdje i odveć trijumfalistički karakter. Umjesto tihe sućuti i mudre povijesne distancije, dobili smo nacionalističke i ratnohuškačke poruke, ali i izjave povjesničara koji opravdavaju i relativiziraju hladnokrvno ubojstvo habsburškog nadvojvode i njegove supruge tvrdeći da Gavrilo Princip nije bio terorist nego hrabar čovjek.

Tvrdnje su to koje otvaraju puno principijelnih pitanja, ali i otvaraju put te daju vjetar u leđa novim atentatorima. Zato se danas i više nego prije postavlja pitanje je li Prvi svjetski rat bio tragična ili pozitivna povijesna činjenica. I treba li ga slaviti ili samo komemorirati.

Komentara 67

Avatar gabrijelsejtan
gabrijelsejtan
12:05 27.06.2014.

I uistinu "Je li Prvi svjetski rat bio tragično ili pozitivno zbivanje?" Kakav je ovo članak koliko milijuna mrtvih moze biti pozitivno svašta???

Avatar imotska115
imotska115
13:16 27.06.2014.

Neznam dali ima bilo kakvog rata da je to pozitivno.

IV
ivanjoksimovic
12:17 27.06.2014.

Kako bilo koji rat moze biti pozitivan? Samo u naucnom i tehnoloskom smislu zbog ubrzanog razvoja ovih oblasti. U svakom drugom, strogo negativan. Danas bi se sve trebalo resavati za stolom, ali glad za moci i vesta Gebelsovska obmana reklamom od ljudi stvara zivotinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije