Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene
Povratak na članak

Je li opravdano optuživati CO2 kao glavnog dirigenta zagrijavanja planeta?

Porast razine mora gotovo se utrostručio u odnosu na prvih 70 godina prošlog stoljeća. Procjenjuje se da je čovjekova odgovornost za topljenje ledenjaka od devedesetih te smanjenja arktičkog leda čak 90-postotna.

Komentari 21

Avatar Mali Berica
Mali Berica
20:13 19.08.2021.

Globalno zagrijavanje ne postoji, tko god živi izvan velikih gradova i blizu šume zna kako su noći prohladne, prema tome problem je u bogatašima koji bjesomučno sjeku šume samo zato da bi se još više bogatili.

VL
DU
Deleted user
20:49 19.08.2021.

Primjer prije 2000 godina Rimljani nikada nisu spomenuli ledenjake u svojim zapisima po njihovom poznatom svjetu također Grenland je bio poznat kao zelena zemlja a u Britaniji su pravili vino klima je odlično odgovarala

VL
RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
00:32 20.08.2021.

Zato je Obama kupio vilu vrijednu par milijuna uz obalu Atlantica , u razini mora , blizu New Yerseya , naravno on ne zna za topljenje ledenjaka ...

VL
DU
Deleted user
09:05 20.08.2021.

Ljudi imaju misljene o sebi da mogu sve,a tako smo mali pod suncem.

VL
ZE
ZedS
22:25 19.08.2021.

ne moraš bit znanstvenik, dovoljno je promatrati oko sebe. Sjeća li se itko od vas, teoretičara zavjera, kada je prije 20 tak godina počinjala zima u kontinentalnoj hrvatskoj? Kad je uobičajeno padao prvi snijeg i koliko se zadržavao. Ne morate ići do Starog Rima, ako ste premladi pitajte svoje starce gdje su se sanjkali i uživali u gomili snijega. Da ne govorimo o tezama za i protiv, pročitajte samo zapažanja hrvatskog prirodoslovca Mišo Kišpatića prije kakvih 150 g. Pravi prirodoslovac, dokumentirao je i opisao npr. medvednički potoci s južne strane bili su puni vode i pastrva, vode je bilo toliko da su na nekima bila uređena i kupališta, pogledajte ih danas, mnogi su ostali bez vode, kanalizirani, poskoci su s jugozapadne strane postali normalne životinje i na padinama iznad Markuševca, nove vrste kukaca karakteristične za jug , čak i Dalmaciju naselili su se u našem podneblju, količina padavina se drastično smanjila u jedva pola stoljeća, ... žuta osušena trava po dvorištima je postala normala, prije 20 - 30 tak godina travnjaci po zagrebu ostaali bi zeleni cijelo ljeto bez zalijevanja, danas je to nemoguće, maknite se s interneta i gledajte oko sebe, zapažajte,

VL
SI
sisavac
08:04 20.08.2021.

ovo se pretvara u dogmu, i to je najveći i jedini problem ovih 'istraživanja'. promovira se samo jedan narativ, onaj koji ide u korist točno određene ekipe, biznisa i politike. u ovom izvještaju manjka jedna ključna stvar, a to su argumenti, i stavovi druge strane. koja svoja mišljenja temelji na istim podacima, ali ih drugačije interpretira. tko il ipto je glavni pokretač života na zemlji? sunce. dal je to istraživanje uzelo u obzir i dovoljnu trećinu dalo suncu, promjenama u isijavanju, koje su zabilježili u najstarijim civilizacijama koje su ostavile neki pisani trag o sebi, svojem životu? nije. pa kako je moguće da se neki znanstveni rad vezan uz klimu ne bavi jedinim motorom klime?! imaš auto, al eto, grijanje ti ne radi, a ti se baviš samo sa prekidačem ventilatora, ne gledaš ništa drugo... bezveze je to. ono što fali isto u ovoj priči jest razmjena mišljenja, argumenata, znanost se uvijek temelji na širokoj provjeri teze, plus i minus, za i protiv, sukobljavaju se argumentima, na dokaz jedne strane ide se dokazom druge, uvažava mogućnost da griješiš. toga tu nema. nemojmo zaboraviti da je i ono veliko un izvješće o klimi iz 90-ih bilo traljavo, iz njega su izbačeni dijelovi u kojima se dosta ozbiljno propitkivao stav da je čovjek kriv za neke promjene. plaše nas dizanjem razine mora, uvjeravaju da smo mi, nafta, krivi za to. a znamo da je npr. jadransko more nekad dosezalo do visa, ne do umaga... u sahari bila trava, rijeke, sad je pijesak. čovjek? ma hajte.

VL
TE
TeoretičarZavjera
21:34 19.08.2021.

Dio znanstvenika koji promovira tezu da čovjek može utjecati na klimatske promjene je analogija s dijelom znanstvenika koji podupiru ovu farsu s koronom. Naravno, to nisu isti znanstvenici, no iza jednih i drugih se radi o istoj kabali koja povlači konce s ultimativnim ciljem kontrole čovječanstva. Pokušavaju nam nametnuti novu agendu - uvođenje karbonske valute. Poučeni iskustvom s koronom, mogu se samo nadati da ćemo ovo srezati u korijenu! Globalno zatopljenje ne postoji. Ajmo sada vidjeti hoće li VL obrisati ovaj komentar kao što to radi u slučaju korone ili za ovo još nisu dobili naputke.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.