Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2019. u 13:55

Riječ “progresivac” poprimila je značenje “ja sam uvijek u pravu”. Točno je da se prava osoba trebaju širiti, ali je li to ono što građani žele čuti u ovom teškom ekonomskom razdoblju?

Mnogim Amerikancima srednje klase izgledamo kao da smo uobraženi i izvan svijeta, napisao je u listu Wall Street Journal novinar Ioannis Gatsiounis, koji je uvijek glasovao za Demokratsku stranku i od srca, kaže, priželjkuje poraz Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

No, dodao je da Trump neće biti poražen, a da će demokrati kriviti druge za sve što nije u redu i hvaliti se svojim vrlinama. Međutim, to nije boljka samo američkih demokrata. Od uobraženosti i uzvišenosti boluju gotovo sve stranke tzv. ljevice u Europi.

“Mi liberali (u SAD-u znači ljevica) skrivali smo se iza svoje tobožnje dobrote i izgubili smo sposobnost samokritike”, piše Gatsiounis. I u Italiji, primjerice, spočitava se bivšem čelniku Demokratske stranke i bivšem premijeru Matteu Renziju bahatost i izbjegavanje samokritike nakon izbornog poraza.

Protest protiv Donalda Trumpa
1/8

Gatsiounis poziva ljevicu da prestane biti opsjednuta pitanjima kao što su rasa, spol, seksualno opredjeljenje i slično te da se zauzme za pitanja kao što su povišenje minimalne plaće, reforma pravosuđa, zdravstva, odnosno za životna pitanja. Isto se događa u Italiji i drugdje u Europi.

Potrebno je, piše Gatsiounis, napustiti logiku podjela na one koji tlače i žrtve na temelju koje su žene uvijek žrtve, a muškarci uvijek nasilnici, gdje su manjine ugrožene, a imigranti po definiciji nevini. Riječ “progresivac” poprimila je značenje “ja sam uvijek u pravu”. Točno je da se prava osoba trebaju širiti, ali je li to ono što građani žele čuti u ovom teškom ekonomskom razdoblju?

Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS/PIXSELL

Prisjećam se TV-sučeljavanja Donalda Trumpa i Hillary Clinton. Trump je rekao da će ponovno otvoriti tvornice koje su zatvorene zbog uvoza itd. Clinton je počela objašnjavati zašto je došlo do njihova zatvaranja, kako djeluje globalno tržište itd. Radnici koji su ostali bez posla kazali su: “Evo napokon političara koji nam želi pomoći” te je u državama kao što je Ohio, u kojoj su pobjeđivali demokrati, 2016. godine pobijedio Trump.

Trump, ali i desničari u Europi, pobjeđivat će sve dok ljevica bude uobražena. Sada su u Italiji ponovno na vlasti demokrati zajedno s Pokretom 5 zvijezda i vidjet ćemo jesu li išta naučili iz prošlih poraza.

VIDEO Prosvjed protiv Trumpa

Komentara 5

DA
Danijel2
14:22 09.09.2019.

Ljevica nije ljevica kod nas. A što je to desnica? Mreže poznanstava i veza i muljanja.

WI
wimwannya
22:05 09.09.2019.

Americka ''ljevica'' nema balge veze sa europskim ljevicama, oni su svi SUVERENISTI i liberali , i Demokrati i Republikanci, za razliku od ovih po Europi sto su nastali na komunizmu. U Americi bilo tko da je na vlasti, oni suu uvijek protiv sirenja Istoka na Zapad, Rusije, Kine & Co, dok u EU-ropskoj uniji rasirenih ruku docekuju diktatore sa Istoka i pruzaju im crveni tepih. Dosta pogledati Italiju kako koketira sa Kinom i spremaju se predati njima svoje strateske luke u Genovi, Trstu i jos negdje cini mi se, i tako je u citavoj Europi. To Amerika ni pod tockom raznom ne odobrava, i zato ce oni popusiti sankcije, zajedno Njemackom, i svim ostalim izdajnicma u toj EU prcijetini , budu li sirili Istocne diktature na Zapad, u njihovu crnu bijedu i mizeriju po zapadnome svijetu.

Avatar Viktor999
Viktor999
15:15 13.09.2019.

tzv. ljevica se već odavno udaljila od svoje izborne baze, radnici su im zadnja rupa na svirali jer sada samo čuvaju svoje fotelje te preferiraju tzv. migrante, LGBT zajednicu, dilere, narkomane itd. Ukratko moj glas neće dobiti niti pod raznoo jer sam apsolutno protiv njihove politike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije