Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Je li korizma vrijeme besmislenog odricanja ili vrijeme pokore, posta i molitve

naslovnica
Foto: VL
1/2
19.02.2015.
u 00:01

Odricanje zbog zdravlja nikad nije loše, ali ne treba pretjerivati, kaže Matić

Posljednjih godina početak korizme sveo se na banalno nabrajanje, više ili manje javno poznatih osoba, o odricanju od čokolade, kave ili cigareta, tijekom toga razdoblja, što opasno prijeti posvjetovljenju i desakralizaciji korizme, s čime su suglasni i teolozi i sociolozi i psihijatri.

– S obzirom na smisao korizme, to nije odricanje zbog besmisla, nego naprosto ispunjavanje osnovne kršćanske dužnosti, a to je milosrđe zbog nekoga i nečijeg dobra. Ako se odričemo nečega isključivo zbog toga da bismo smršavjeli i zdravije živjeli, što nije loše samo po sebi, to nije smisao korizme – kaže sociolog dr. Renato Matić, objašnjavajući kako korizmeno vrijeme počinje upravo kada svećenik posipa pepelom i kaže "obrati se".

– Korizma je vrijeme u kojem se vjernik ne distancira od života, nego mu više ulazi pod kožu s jedne druge, one duhovne strane. Zato će korizma biti povlašteno mjesto duhovne sabranosti u smislu poniranja u svijet razloga, svijet odnosa prema vječnom, u svijet Božjeg smisla i promisla, konačno u svijet koji se gradi na sveprisutnoj Božjoj Providnosti. Uzor takvu stavu nije nitko drugi do Isus sam – Isus u pustoši pustinje, pred iskušenjem i Božjom šutnjom, pred zavodničkim napastovanjem – no ipak onaj Isus koji je stamen u vjernosti toj božanskoj šutnji koja se mora moći izdržati da bi se primio blagoslov i pobjeda – kaže teolog i publicist Anton Šuljić, dodajući da "tko je samo pokušao ići tim, često strmim i hrapavim, putem zna da duhovna sabranost zahtijeva napor kao rijetko što".

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

>>Mnogi se za korizmu odriču pušenja. A čega ćete se vi odreći?

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 13

NA
Napalm
22:50 18.02.2015.

Ja sam se odrekao novca.No njega se i onako odričem svaki mjesec u korist banaka državnih firmi i uhljeba po gradskim i državnim upravama.

LI
Libela
23:35 18.02.2015.

Glavnina novaca skupljenja porezom ide na vladino letenje avionima, na uhljebe, i državni aparat, koji radi s labavom odgovornošću, a pojedinac se nema komežaliti na teror institucija. Priče o poreznim obveznicima su demagogija.

NE
neboiznadzagreba
01:31 19.02.2015.

Molitva samog , žestoki udarci , izdaja popljuvanog , golog i tužnog , težina križa i sunce koje " žeže vječito podne " , beskrajna bol životom razapetih, sve je to korizma i njezino vrijeme .Isto tako , ona je i vrijeme zajedničke molitve budnih, prašanje i otpuštanje grijeha , sućut prema osuđenom čovjeku , maramica na čelu onog koji posrće pod težinom života , neokretanje pogleda od onih koji pate dušom ili tijelom i koji misle da su i Bog i čovjek od njih dignuli ruke . Vrijeme korizme je vrijeme života utkanih u Život ,i vrijeme smrti utkanih u smrt , vrijeme koje svu svoju nadu polaže u Uskrsnuće .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije