Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.03.2016. u 10:09

“Zlo želi zavladati medijskim svijetom” vrlo je uznemirujuća rečenica za sve medije i one koji žive od medija, bili kršćani ili ne, jer je izrečena od takvog autoriteta kao što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i u takvoj prigodi kao što je uskrsna misa. Površnim iščitavanjem šalje se generalna poruka da su mediji nešto čega se treba kloniti

Je li zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, znajući da će biti prenesene njegove riječi s uskrsne propovijedi o tomu da se “agresivno, pod valutom slobode izražavanja, javno prokazuje svjedoke koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje u politici, kulturi i znanosti”, a osobito da “zlo želi vladati medijskim svijetom”, htio da ih svatko tumači na svoj način?

Za pretpostaviti je kako te riječi na jedan način tumače vjernici, osobito oni koji su mogli biti osobno dirnuti poput recimo eurozastupnice Marijane Petir, ministra Predraga Šustara, ili Nine Badrić, Ivane Husar Mlinac, Marije Husar Rimac, Alana Hržice, Shortyja i članova benda Emanuel.

Akademik Željko Reiner nakon uskrsne mise u tim je riječima prepoznao univerzalnu poruku, a ne specifično vezanu za hrvatske političke okolnosti, dok su predsjednika HAZU Zvonka Kusića kardinalove riječi, kako prenosi Hina, ponukale da kaže kako svi o svemu nekritički govore i sude, što je dovelo do uništavanja institucija i pogubnog relativiziranja svih vrednota, zbog čega je ova kriza i duhovna. Mediji su u tim riječima prepoznali napad na sebe te je stoga Bozanićeva izjava izvučena u naslove i izvještaje većine medija.

“Zlo želi zavladati medijskim svijetom” vrlo je uznemirujuća rečenica za sve medije i one koji žive od medija, bili kršćani ili ne, jer je izrečena od takvog autoriteta kao što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i u takvoj prigodi kao što je uskrsna misa.

Površnim iščitavanjem šalje se generalna poruka da su mediji nešto čega se treba kloniti. Doduše, za što nije teško naći gomilu argumenata pa i od samih medija koji pišu o svim mogućim novomedijskim zlima. Međutim, teško je povjerovati da je kardinal Bozanić s tim ciljem to izgovorio jer bez medija bi i njegova poruka o “zlu koje želi vladati medijskim svijetom” bila ograničenog dometa. Mediji, riječi, slike i snimke su poput oružja. Namjena im može biti dobra i zla.

Upravo ovih dana čitamo izvješća kako teroristi koriste medije da bi se organizirali, širili utjecaj, strah, beznadnost, nemoć, sveprisutnost...

S druge strane, svjedoci smo i da je bez obzira na sve negativne promjene koje su doživjeli moderni mediji još uvijek nezamjenjiva njihova uloga u očuvanju općih ljudskih vrijednosti. Svoje obraćanje vjernicima kardinal Bozanić započeo je upravo s time što se ovih dana “krvlju nedužnih ispisuje povijest uskrsnoga vremena našega kontinenta, ali i mnogih drugih dijelova svijeta”. Zatim je ustvrdio: “Moram reći i ovo: čini se da zlu nije problem ako ga se prokazuje, razotkriva, razobličuje – jer sve dok je ono u glavnoj ulozi na pozornici – slavodobitno uživa. Zato želi vladati i medijskim svijetom. Problem nastaje kad se počne govoriti o Bogu, njegovoj ljubavi, milosrđu, kada se zemlji počne očitovati Božja prisutnost u djelima vjernih ljudi!”.

U tom kontekstu to nije napad na medije, već dobrodošlo upozorenje i medijima i onima dobronamjernima koji se služe medijima.

Međutim, rečenica u kojoj kardinal kaže da se pod valutom slobode izražavanja prokazuju svjedoci vjere ponukala je u nepotpisanom uredničkom komentaru portala Telegram na zaključak kako je riječ o “bizarnom napadu na slobodu izražavanja” te da “zagrebački kardinal zaista ne razumije modernu demokraciju”. Što je to “sloboda izražavanja” i “moderna demokracija” potanje se ne obrazlaže jer je to, kad je s druge strane riječ o Crkvi i njezinim vrijednostima, vjerojatno samo po sebi razumljivo. Iako Ustav svakome jamči prava i slobode neovisno i o vjeri, te jamči i slobodu vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere, ta su ustavna prava, s obzirom na to kako su se proveli spomenuti vjernici u svojim javnim očitovanjima vjere, upravo putem medija zapravo uskraćivana na način na koji je to uopćeno prikazao i kardinal Bozanić. Stoga je na Uskrs dao podršku vjernicima da se zbog doživljenih medijskih napada ne obeshrabre u očitovanju vjere.

Nepotpisani komentator Telegrama, koji se stilski razotkrio korištenjem termina “dubinski” kao omiljenog i dok je potpisivao svoje kolumne u Jutarnjem listu, to mu zamjera i proziva ga za licemjerje jer pri tomu nije spomenuo i tisućljetne grijehe Crkve, pa zaključuje kako “Bozanićeva Crkva, koja vidi zlo u medijima (ali ga niječe u svojim redovima), i koja želi osporiti slobodu govora, kao temeljno načelo liberalne demokracije, Crkva je koju će vjernici u sve većem broju napuštati”. Ipak, pođemo li od toga tko koga i zašto napušta, upravo bi mediji trebali izvući pouku. 

>> Kardinal Bozanić: ovo što nam se događa nije Božji plan s našim narodom

Komentara 5

MR
MrkiMedo
14:32 29.03.2016.

Ne znam na koji nacin novinar iz izjave "zlo zeli zavladati medijskim svijetom" zakljucuje da su mediji nesto cega se treba kloniti? To nije istina. Istina je da "zlo" zaista to zeli, zeli ovladati medijima, ali se treba protiv toga boriti. A najvise se moze boriti "dobrim". Ja mislim da je mnoge jedino "zagolicalo" koga se svrstava pod "zlo". Oni koji zele napakostiti Bozanicu (i Crkvi), izvrcu tu izjavu da bi ga napali. Pa zar nema milijun primjera kako zlo zeli ovladati medijima? Razne ideologije, mediji koji kvare nasu mladez, pornografija, tzv. "jet set"-prilozi koji mladezi daju lose primjere iz zivota, propagiranje lake i brze zarade, bez rada, egoizam itd. itd.

BA
bakulušić
18:41 29.03.2016.

Čitali mi to površno ili dubinski, kardinal Bozanić je rekao istinu. Češu se oni koji su se prepoznali. Dakle, pitanje je: - Smije li kardinal Bozanić reći istinu jer istina nekima smeta? Ja mislim da smije i mora jer nam je istina potrebna. Danas više nego ikada!

MN
Mornar_na_suhu
13:43 29.03.2016.

Nek kardinal Božanić uvede slobodan crkveni porez pa nek ga slušaju i plaćaju oni koji hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije