Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudar koncepcija

Je li Karamarko uspio zabetonirati desnicu ili će ga Kujundžić omesti

Milan Kujundžić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
21.07.2013.
u 18:46

Za Matu Granića sporazum HDZ – HSS daje poruku – ako imaš minimalne pameti i možeš suspregnuti ego, onda se moraš priključiti

Prošli petak i subotu dva su se politička događaja simbolički “sudarila”. Prvo su HDZ i HSS potpisali sporazum o dugoročnom partnerstvu, čime je HDZ koalicijski “pokrio” desnicu, desni centar i otišao ulijevo prema HSS-u. Glavni je cilj dokinuti rasipanje svjetonazorski bliskog biračkog tijela. Dan poslije Milan Kujundžić osniva Hrvatsku zoru i ulazi u isti politički prostor. “Uhvati” li se kod birača, rastočit će dosadašnje napore HDZ-a. A protekli su izbori pokazali da je u sinergiji važno ne izgubiti ni postotak (slučaj Split). No analitičar Slaven Letica smatra da to Kujundžiću neće uspjeti. “Nema šanse, ako je kriterij da nije u stranci poželjan netko tko je prije sudjelovao u hrvatskoj politici, taj mi se kriterij tada čini – samoubilačkim.

Kujundžić je nov u politici, relativno brzo će naučiti da stranke koje nastaju cijepanjem od neke druge nemaju velikih šansi. On jest dobar čovjek i dobar doktor, no nema tu kruha”. Lobist Mate Granić smatra da će HZ ostati “bez političke težine, nitko od jačih političkih igrača ne misli se priključiti, a nema ni toliko raspoloživog biračkog tijela na koje bi mogao realno ciljati”. Za Granića je potpisivanje sporazuma HDZ – HSS poruka koja kaže – ako imaš minimalne pameti i možeš suspregnuti svoj ego, onda se moraš priključiti. Ovim je sporazumom prostor desnog biračkog tijela – zabetoniran, Kujundžić će tu ostati marginalan, kaže Granić i dodaje da je “jedini politički prostor na koji se sada isplati ići, realno, prostor lijevog centra. Zato što SDP slabi, a tu mogu uletjeti, primjerice, Bandić i Gabrić ako krenu zajednički”.

Granić smatra da je Kujundžić ovdje poput “ilirca” iz doba preporoda, a to bi više odgovaralo devedesetima. Jedan od HDZ-u bliskih mislilaca, koji nije sretan zbog Kujundžićeve akcije, kaže da “samo nebo zna hoće li se HZ “uhvatiti” i koliko. – Ljudi vole taj izričaj, fali im da im se netko obraća s “hrvatski narode”, ne bih to nikako zanemario i stoga bi ova inicijativa ipak mogla Karamarku “ogoliti leđa” – kaže.

>> Kujundžić: Pokrenut ćemo narod da oslobodi državu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije