Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO DOPUNA ZAKONA

Je li ipak odzvonilo kontroverznoj "Štajerskoj straži" i sličnim skupinama u Sloveniji?

Štajerska Varda
Foto: Reuters/Pixsell
1/13
13.11.2019.
u 21:00

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost zato sada zahtijeva dopunu kaznenog zakona kako bi se moglo sankcionirati i udruživanje i aktivnosti raznih organizacija koje zadiru u ovlasti državnih tijela i koje kod građana svojim djelovanjem izazivaju osjećaj nesigurnosti kod građana

Slovenske vlasti najavljuju odlučnije djelovanje protiv samoorganiziranih paravojnih milicija koje tvrde da čuvaju slovensku granicu od nezakonitih migranata. Zbog toga se sastalo slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost pozivajući ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova da u najkraćem roku pripreme promjene kaznenog zakona i zakona o prekršajima kako bi se moglo oštrije djelovati protiv seoskih straža koje preuzimaju policijske poslove na granici. Najpoznatija je takva skupina "Štajerska straža", koju je osnovao i organizirao kontroverzni Andrej Šiško, Mariborčanin koji je prošle godine osuđen zbog prijetnji ustavnom poretku osuđen na osam mjeseci zatvora.  

Naime, slovenske vlasti i policija uglavnom su dosad samo promatrale skandalozno samoorganiziranje i patroliranje na granici s Hrvatskom, tvrdeći da su im ruke vezane s obzirom na to da po sadašnjim zakonskim propisima samoorganizirane privatne milicije čiji pripadnici ne krše važeće zakone ako pri patroliranju nisu naoružani vatrenim oružjem. U posljednje vrijeme, naime, samoproglašeni čuvar slovenske granice Šiško i njegovi militanti patroliraju granicom naoružani zračnim puškama, što nije kažnjivo. Kako javljaju mediji, slovenska se policija proteklih dana u više navrata susretala s pripadnicima Šiškove "garde" pri patroliranju granicom, ali policija pritom nije uspjela detektirati nijednu nezakonitost zbog koje bi mogla djelovati protiv pripadnika Šiškove paravojne postrojbe. 

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost zato sada zahtijeva dopunu kaznenog zakona kako bi se moglo sankcionirati i udruživanje i aktivnosti raznih organizacija koje zadiru u ovlasti državnih tijela i koje kod građana svojim djelovanjem izazivaju osjećaj nesigurnosti kod građana. 

Inače, priča o samoorganiziranju na slovenskoj strani granice zahvaljujući reportaži Reutersa izazvala je veliku pozornost stranih medija, pa se slovenska policija jučer morala opravdavati kako se protivi osnivanju i organiziranju tzv. seoskih straži u mjestima uz granicu, tvrdeći da njihove aktivnosti predstavljaju "određeni stupanj" sigurnosnih rizika. Istim se povodom oglasilo i slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, poručujući da ima "nultu toleranciju" prema inicijativama pojedinaca koji pokušavaju na sebe preuzeti zadaće koje su u nadležnosti države.

"Zakonodavstvo monopol na upotrebu sile daje samo državi", zapisali su u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova uvjeravajući da će policija "pratiti" svaki primjer takvog organiziranja i udruživanja. Pripadnici Štajerske straže, međutim, uvjeravaju novinare da odlično surađuju sa slovenskom policijom pomažući joj čuvati granicu, samo što policija to ne smije priznati. 

Komentara 8

EM
emojmile
03:18 14.11.2019.

Janezi koliko god ih ne ljubimo imaju pravo. Ako države nisu u stanju radi ekonomskih potreba velikih članica čuvati svoje granice onda to mora narod preuzeti. Nije normalno da ljudi iz cijelog svijeta prelaze granice bez papira i svi šute i trpe i europa postaje crna. A sve u ime kapitala. Nama običnim ljudima to baš i nije fer play prema nama nijemcima i domicilnim ljudima

UM
Umjereni
21:17 13.11.2019.

Slovenci takve misle kažnjavati kroz kazneni zakon, a mi smo svojedobno slične - zajedno s ustaškim znakovljem integrirali u Hrvatsku vojsku. Zato Slovenija danas izgleda kao Austrija, a Hrvatska kao nešto između Bugarske i Albanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije