Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apartman 212

Je li hotelska soba u Londonu postala dio bivše Jugoslavije?

Prijestolonasljednik Aleksandar II.
Foto: www.royalfamily.org
1/5
19.07.2016.
u 09:09

Dana 17. srpnja 1945. Churchill je, prema priči, naredio da apartman 212 na jedan dan postane jugoslavenski teritorij.

Dugo već postoje tvrdnje kako je bivši britanski premijer Winston Churchill u vrijeme Drugog svjetskog rata privremeno dao Jugoslaviji jednu sobu u londonskom hotelu Claridge's kako bi se prijestolonasljednik rodio na jugoslavenskom tlu. No, gotovo je nemoguće pronaći dokaze koji bi potvrdili tu priču, piše BBC.

Dana 17. srpnja 1945. Churchill je, prema priči, naredio da apartman 212 na jedan dan postane jugoslavenski teritorij. Ulazna vrata postala su granica, a posluga u sobu pripremala se u jednoj državi dok se dostavljala u drugu... Jugoslavenska kraljevska obitelj, koja je nakon izbjeglištva u Grčkoj, Izraelu i Egiptu stigla u London u travnju 1941., susrela se s dilemom jer je željela da nova kraljica ili kralj bude rođen u zemlji kojom bi u budućnosti trebao vladati. Stoga im je Churchill, nakon dogovora s kraljem Petrom II., izašao u susret. O tome postoje zapisi u brojnim knjigama, a navodi se i u povijesnim zabilješkama hotela Claridge's te na službenoj stranici kraljevske obitelji Srbije. No, nigdje ne postoje službeni dokazi da je priča istinita. Čak ni među milijunima dokumenata u Churchillovoj arhivi, a ne postoji niti jedan novinski članak iz tog vremena o tome.

– Nažalost, dokumenti su odavno nestali iz ureda moga oca – kazao je prijestolonasljednik Aleksandar II. te dodao:

– Među njima su bili ratni dokumenti s prepiskama s Churchillom, Rooseveltom, Staljinom i mnogim drugima. Nestao je i dokument koji potvrđuje kako je soba privremeno dodijeljena zbog mog rođenja. A nakon rođenja nikad nisam dobio britanske dokumente jer sam tehnički rođen u Jugoslaviji.

Po završetku rata, nevolje za kraljevsku obitelj nisu nestale jer komunistički režim ukinuo je monarhiju te spriječio kralja Petra II. da se vrati, a 1947. godine oduzeto im je državljanstvo i imovina. Stoga je sve do 1990-ih i prijestolonasljednik Aleksandar II. živio u inozemstvu. Zatim se vratio i od 2001. s obitelji živi u kraljevskom dvoru u Beogradu.

Komentara 17

ST
Stormbringer
09:35 19.07.2016.

Cijela šira obitelj kidnula je '41. u London u okrilje svojih kumova. Naravno sa zlatnim rezervama iz trezora "kraljevine" tako da nisu morali prati tanjure već su se poženili i poudavali sa sličnim likovima čiji nasljednici drmaju britanskom politikom. Cijelolo vrijeme britanski kumovi rade na tome da se "kraljevina " obnovi, ali nikad neće biti pogače od toga brašna. Ovom liku kuma je engleska kraljica. Pametnom dosta.

KR
kresoabusime
09:30 19.07.2016.

tko je ovaj i koga zaboli djon za njega

DU
Deleted user
10:27 19.07.2016.

Opet nam se serviraju YU teme...dokle vise!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije