Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Je li gusto naseljena Banfica pravo mjesto za još jedan centar

U Gradu tvrde da je riječ o “trgovini”, iako tlocrtno ima 2 tisuće kvadrata, a čestica čak 10 tisuća. Za njene potrebe probit će i cestu prema Banfici
03. prosinca 2013. u 11:02 0 komentara 1858 prikaza
spar
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Znamo da živimo u gradu i nismo protiv izgradnje, ali tražimo da uvaže naše zahtjeve, da se tu može živjeti. Neće to biti mala trgovina, nego megacentar. Tražili smo da pomaknu cijeli objekt prema Međimurskoj i naprave zeleni pojas, da ventilacijski sustavi na krovu budu odmaknuti od kuća i da samo manji kamioni mogu ulaziti iz Ludbreške, no naši davni zahtjevi idejnim projektom nisu uvaženi - kaže Gordana Bakal, stanarka Preloške ulice na Banfici, gdje se očekuje gradnja Spara, na prostoru kamionskog parkirališta.

Izdali dvije lokacijske

Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada potvrdili su nam da su 30. listopada izdali lokacijsku dozvolu Društvu za poslovanje nekretninama, koje vodi posao za Spar. I, napominju u Gradu, nije riječ o trgovačkom centru, nego - trgovini. Čestica na kojoj grade ima 9.740 kvadrata, dok će tlocrtna površina “trgovine” biti 1.996 kvadrata.

- Izvadio sam podatke iz HGK, koji jasno kažu da je od 400 do 2.500 kvadrata supermarket. Kad je Vindija tražila lokaciju za takav objekt na Grabanicama, nije je mogla dobiti. Čehok se borio da među kućama nema tako velikih centara - kaže još jedan susjed, kojemu “pod prozor” dolazi Spar. Riječ je o Slavku Vegaru, bivšem direktoru Parkova. Kaže da će mu doći 15 metara do spavaonice, s dostavom, pekarom, ispustima od rashladnih sistema, kontejnerima za smeće te da nisu htjeli odmaknuti objekt prema Međimurskoj.

- Dolazili su k meni još 2007. no rekao sam im da tu po GUP-u ne mogu graditi, jer je riječ o prevelikom zemljištu, iznad 5.000 kvadrata. Osim toga prometno će zagušiti Banficu, a odobrenje nije dalo ni Povjerenstvo za arhitektonsku uspješnost. Nije im to htio potpisati ni bivši pročelnik Vlado Podbrežnički, pa je neki službenik potpisao dan nakon njegove smjene - dodaje Ivan Čehok.

Osim veličine, sporna je i prometnica, kojom planiraju spojiti Međimursku ulicu s Banficom.

Zašto je HC popustio?

Iz više izvora potvrđeno nam je da Hrvatske ceste godinama nisu htjele dati dozvolu za rekonstrukciju skretanja iz Međimurske ulice, no na kraju su ipak pristali. Grad je tako izdao lokacijsku i za gradnju prometnice kojom će povezati Međimursku i Prelošku, uz rekonstrukciju oba ulaza na današnje parkiralište, iako ta prometnica nije ucrtana u GUP.

- Sad će svatko tko dolazi od mosta i zapne na prvom semaforu skrenuti udesno i skratiti si put preko Banfice. A već je otvor kod tehničkog ilegalno napravljen i samo se “razvija priča”. Znate li koliko djece ovuda, uskom ulicom, ide prema vrtiću i školi - pita susjeda Gordana Bakal.

Kod izvedbenog projekta moglo bi biti - prekasno

- Zahtjeve smo iznijeli davno, no iz DPN-a nisu reagirali, rekli su da je sve po zakonu. Iz uprave Spara neslužbeno su mi rekli da će izaći u susret pri izradi izvedbenog projekta, jer ne žele negativni publicitet koji je imala gradnja Mercator centra. Samo, tada bi moglo biti prekasno - kaže Slavko Vegar i dodaje da je skeptičan i po pitanju žalbi (na prometnicu i objekt) Ministarstvu gospodarstva. One stižu na stol pomoćniku ministra iz Varaždinske županije, Danijelu Meštriću, iz aktualne vlasti, koja silno želi - investiciju i doprinose.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.