Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spar dobio lokacijsku

Je li gusto naseljena Banfica pravo mjesto za još jedan centar

spar
Marko Jurinec/PIXSELL
03.12.2013.
u 11:02

U Gradu tvrde da je riječ o “trgovini”, iako tlocrtno ima 2 tisuće kvadrata, a čestica čak 10 tisuća. Za njene potrebe probit će i cestu prema Banfici

Znamo da živimo u gradu i nismo protiv izgradnje, ali tražimo da uvaže naše zahtjeve, da se tu može živjeti. Neće to biti mala trgovina, nego megacentar. Tražili smo da pomaknu cijeli objekt prema Međimurskoj i naprave zeleni pojas, da ventilacijski sustavi na krovu budu odmaknuti od kuća i da samo manji kamioni mogu ulaziti iz Ludbreške, no naši davni zahtjevi idejnim projektom nisu uvaženi - kaže Gordana Bakal, stanarka Preloške ulice na Banfici, gdje se očekuje gradnja Spara, na prostoru kamionskog parkirališta.

Izdali dvije lokacijske

Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada potvrdili su nam da su 30. listopada izdali lokacijsku dozvolu Društvu za poslovanje nekretninama, koje vodi posao za Spar. I, napominju u Gradu, nije riječ o trgovačkom centru, nego - trgovini. Čestica na kojoj grade ima 9.740 kvadrata, dok će tlocrtna površina “trgovine” biti 1.996 kvadrata.

- Izvadio sam podatke iz HGK, koji jasno kažu da je od 400 do 2.500 kvadrata supermarket. Kad je Vindija tražila lokaciju za takav objekt na Grabanicama, nije je mogla dobiti. Čehok se borio da među kućama nema tako velikih centara - kaže još jedan susjed, kojemu “pod prozor” dolazi Spar. Riječ je o Slavku Vegaru, bivšem direktoru Parkova. Kaže da će mu doći 15 metara do spavaonice, s dostavom, pekarom, ispustima od rashladnih sistema, kontejnerima za smeće te da nisu htjeli odmaknuti objekt prema Međimurskoj.

- Dolazili su k meni još 2007. no rekao sam im da tu po GUP-u ne mogu graditi, jer je riječ o prevelikom zemljištu, iznad 5.000 kvadrata. Osim toga prometno će zagušiti Banficu, a odobrenje nije dalo ni Povjerenstvo za arhitektonsku uspješnost. Nije im to htio potpisati ni bivši pročelnik Vlado Podbrežnički, pa je neki službenik potpisao dan nakon njegove smjene - dodaje Ivan Čehok.

Osim veličine, sporna je i prometnica, kojom planiraju spojiti Međimursku ulicu s Banficom.

Zašto je HC popustio?

Iz više izvora potvrđeno nam je da Hrvatske ceste godinama nisu htjele dati dozvolu za rekonstrukciju skretanja iz Međimurske ulice, no na kraju su ipak pristali. Grad je tako izdao lokacijsku i za gradnju prometnice kojom će povezati Međimursku i Prelošku, uz rekonstrukciju oba ulaza na današnje parkiralište, iako ta prometnica nije ucrtana u GUP.

- Sad će svatko tko dolazi od mosta i zapne na prvom semaforu skrenuti udesno i skratiti si put preko Banfice. A već je otvor kod tehničkog ilegalno napravljen i samo se “razvija priča”. Znate li koliko djece ovuda, uskom ulicom, ide prema vrtiću i školi - pita susjeda Gordana Bakal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije