Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Je li dodatak od 27% zaista ponuda koju se ne može odbiti?

Na početku reforme planiralo se da će pola doprinosa odlaziti u prvi stup, a pola u drugi stup, ali zbog stabilnosti javnih financija to nikad nije provedeno do kraja.

Komentari 11

DU
Deleted user
18:18 28.06.2018.

Prema sadašnjoj prosječnoj bruto plaći od oko 8400 kn i omjeru od 1.2 zaposlena na svakog umirovljenika s uplatom od 15% u prvi stup generacijske solidarnosti jasno je da je to dovoljno za oko 1500kn mirovine. Sve preko toga isplaćuje se izravno iz proračuna. Čak i ako se tome doda drugi stup opet neće bit dovoljno i opet će trebati proračunski dodatak. Ministar tvrdi da fali 40 milijardi i ako netko ima bolju ideju neka kaže. E pa gospodo draga, dubioza u Agrokoru je preko 50 milijardi. A svi ste sudjelovali u njegovu stvaranju, stvarali ste i hranili monstruma. Pronađite pola i problem riješen.

VL
Avatar Moodleen
Moodleen
16:11 28.06.2018.

Kad je to sa 1., 2. i 3. stupom počelo ja sam bio u godinama kada nisam morao, ali sam mogao upisati 2. stup. Tada su mi rekli da će mi na taj način mirovina biti veća za 300 - 400 kuna. Dok sam, nakon desetak godina uplaćivanja u oba stupa, ostvario uvjete za mirovinu u HZMO su mi napravili izračun po kojem mi je mirovina 400 kuna MANJA nego da sam plaćao samo u 1. stup. Dakle?

VL
DU
Deleted user
17:53 28.06.2018.

Pranje glasi ako netko zna je li oni koji uplaćuju nijedan i drugi stup imaju pravo na tih famoznih 27% u dijelu izdvajanja u 1. Stup? Ako imaju onda sve ove računice nisu baš točne u potpunosti! No, unatoč svemuu moram nadodati da je diskriminirajuće da se jedan dio umirovljenika premira iz proračuna a jedan dio ne. To jenpitanjw za Ustavni sud! Na redu je Sabor da postavi Ustavnom sudu pitanje je li tako nešto uopće po zakonu, tj. po Ustavu dopustivo!

VL
ZV
Zvonko
16:57 29.06.2018.

Sada se i vidi za koliko je opljačkan ovaj narod ( uplatama u II stup ) a ovaj politički ustavni sud ništa ne poduzima. Do sada su dodatak od 27% imali samo oni koji su bili u prvom stupu i to na puni iznos uplate a oni koji su iz drugog prešli u prvi stup imali su dodatak od 27% samo na 75% uplata jer ostatak im je doslovce uzela ( ukrala ) država koja predstavlja narod.

VL
MO
mocira
16:31 29.06.2018.

Uplatama doprinosa u prvi i drugi stup financiram nekome 27%, a ja na to nemam pravo. Ministre ne zajebavaj

VL
MO
mocira
16:29 29.06.2018.

Vratite mi sve moje uplate u prvi i drugi stup i ne treba mi mirovina

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.