Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igre u HDZ-u

Je li Davor Ivo Stier mozak propale operacije rušenja Milana Bandića?

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.12.2016.
u 10:20

Iz Stierove je kuhinje navodno izašla ideja o promjeni naziva Trga maršala Tita

U zagrebačkoj krizi, odnosno HDZ-ovoj igri hoćemo-nećemo rušiti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prije lokalnih izbora, ispod radara je prošao politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier koji je u (propaloj?) operaciji, moguće, odigrao značajnu ulogu. Premda se po funkciji stranačkog političkog tajnika Stier prvi trebao izložiti i objasniti situaciju u Zagrebu (pošto je ostalo upitno je li to soloakcija Andrije Mikulića), on je sve mudro prešutio iako je, prema pojedinim informacijama iz HDZ-a, velikim dijelom i zakuhao cijelu priču.

Povezani preko Crkve

U HDZ-u se sve više čuje da je baš Stier veliki pobornik rušenja gradonačelnika Bandića, a pojedini izvori njemu pripisuju i ideju da Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, u javnost izađe s prijedlogom da se promijeni naziv zagrebačkog Trga maršala Tita. Budući da je Bandić odbio eliminaciju Titova imena iz tog trga, na tu se priču nadovezala ideja o rušenju proračuna i imenovanju povjerenika za Zagreb do lokalnih izbora. Priča o svemu tome otpočetka je vrlo amaterska, nejasna i kaotična i sada je na djelu mnogo teorija koje bi objasnile zašto je Andrija Mikulić, bez suglasnosti vrha stranke (jer je glavni tajnik Gordan Jandroković javno rekao da je to autonomna odluka zagrebačkog HDZ-a) odlučio najaviti riskantnu operaciju uoči lokalnih izbora za koju je Andrej Plenković navodno doznao iz medija i naposljetku je stopirao.

Stier jučer nije odgovorio na naš poziv i poruke s pitanjima o Zagrebu, ali dio sugovornika iz HDZ-a iznio je zanimljive argumente zašto smatraju da bi on mogao imati prste u toj akciji. Stier, tvrde naši sugovornici, ima veliki utjecaj na psihijatra Ivana Ćelića, glavnog tajnika zagrebačkog HDZ-a, s kojim je navodno povezan preko crkvenih krugova (Ćelić je tajnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva), a Ćelić i Mikulić bili su glavni operativci plana rušenja Bandića. Stier je, kažu izvori iz HDZ-a, Ćelića pogurao i na listi u sedmoj izbornoj jedinici, koju je Stier nosio, pa je Ćelić sada i saborski zastupnik. S obzirom na osovinu Stier - Ćelić - Mikulić, brojni sugovornici u HDZ-u zaključuju da cijela priča nije mogla proći bez Stierova utjecaja.

Osim toga, za Stiera naši sugovornici tvrde da je veliki zagovornik rušenja Milana Bandića, pa cijelu operaciju povezuju smatrajući da je on morao biti u nju uključen, barem kroz pokroviteljski blagoslov. Što i nije bez smisla jer se stalno postavlja pitanje odakle Mikuliću hrabrost da isključivo na svoju ruku nasrne na Milana Bandića. I to bez procjene rizika što bi rušenje proračuna, a time i Bandića, uoči samih izbora značilo za HDZ budući da bi se od notornog Bandića napravila žrtva, a operacija bi bila protumačena kao HDZ-ov potez u predizborne svrhe. U HDZ-u se prepričava i da je Stier u jednom društvu navodno rekao da je pravi šef zagrebačkog HDZ-a zapravo Milan Bandić, a da je to Ćelić navodno prenio Mikuliću. Posebno čuđenje u dijelu HDZ-a izazvalo je to što Stier na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak, iako je politički tajnik stranke, nije rekao ni riječ o zagrebačkoj krizi. Upravo na toj sjednici Predsjedništva Andrej Plenković je jasno poručio da je za političku stabilnost, a ne za prisilno rušenje proračuna jer ne vidi korist za HDZ ako Vlada HDZ-a i Mosta imenuje povjerenika zbog eventualnog pada zagrebačkog gradonačelnika. Izvori iz vrha HDZ-a i dalje uvjeravaju da Plenković nije znao što smjeraju u zagrebačkom HDZ-u, niti da Stier u tome ima prste, ako su točne informacije prema kojima je on imao utjecaj na zagrebačke dečke da se odluče na takvu igru. Moguće je da je Stier odlučio šutjeti kad je uvidio da se šef ne slaže s taktikom za Zagreb.

Sklon spletkama?

– Čudna je Stierova uloga. On ima velik utjecaj na Ćelića, zagovara rušenje Bandića i navodno je iz njegove kuhinje izašla ideja o promjeni naziva Titova trga, a onda na Predsjedništvu šuti iako je politički tajnik – čudi se naš sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.

Iako većina sugovornika u zagrebačku priču upliće Stiera, izvor iz vrha HDZ-a tvrdi da te informacije o Stieru sigurno nisu točne i da sada ima puno spinova i optuživanja tko je kriv zato što je operacija zaustavljena jer je otpočetka bila amaterska i nepromišljena.

– I dalje tvrdim da je cilj bio stvoriti kaos i da vrh HDZ-a, kao ni Stier, u tu priču nije bio uključen – rekao je naš izvor. Od ostalih se sugovornika iz HDZ-a čuje da se ljudi u stranci žale na Stiera jer kažu da je sklon spletkama i kombinacijama. Kada se na slučaju Zagreba analiziraju odnosi u vrhu HDZ-a, zaključak je da se igraju igre jer si ozbiljna stranka ne može dopustiti amaterske poteze u najvećem gradu, ujedno i centru političke moći.     

>> Ni Mikulić više ne vjeruje u rušenje proračuna i Milana Bandića

>> Misli li se HDZ distancirati od Bandića, moraju svoje “izvući” iz Holdinga

Komentara 41

SE
sestrićna
10:31 09.12.2016.

milana damo al maršala ne..to je logika dugova koji su političari i njihovih kolega novinara koji su veći političari od samih političara..

ZO
Zonasumraka4
10:29 09.12.2016.

Drugarici Šego je najveći problem promjena naziva trga zločinca....

SE
senior
11:49 09.12.2016.

Iz koje mišje iliti štakorske rupe je izgmizao ovaj tip Stier.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije