Naslovnica Vijesti Hrvatska

Javnost želi borbu između J. Kosor i Domagoja Miloševića

Anketa nije provedena među hadezeovcima, nego građanima, a Milošević zaostaje tek 3,3 posto za šeficom stranke
08. siječnja 2012. u 12:08 152 komentara 4 prikaza
kosor, milinović (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Građani Hrvatske neće birati lidera HDZ-a, nego članstvo i izabrani delegati na izbornom saboru stranke, no anketa tvrtke Promocija plus, provedena 3. i 4. siječnja telefonom na uzorku od 1300 građana i građanki Hrvatske daje i članstvu HDZ-a neke orijentire. Poruka je – što se tiče hrvatske javnosti, oni bi najradije vidjeli da se za čelništvo sukobe Jadranka Kosor i Domagoj I. Milošević.

Aktualna predsjednica HDZ-a dobiva potporu 19,7 posto ispitanika, Domagoj Milošević 16,4 posto, a najglasniji konkurent za izbor novog predsjednika stranke Darko Milinović bilježi potporu od 9,5 posto. Kako nije riječ o hadezeovcima, 21 posto ispitanika neodlučno je u vezi s preferencijama kandidata, a njih čak 32 posto nije se željelo izjasniti. U krajevima u kojima je HDZ dobio priličan broj glasova, u Dalmaciji, Slavoniji, manje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, javnost više voli J. Kosor (od 18 do 24 posto), Milošević tu dobiva potporu od 14,4 do 14,9 posto ispitanika.

No, zato Miloševića preferiraju u zagrebačkoj regiji, Istri i Primorju (od 16,8 do 19,3 posto), a J. Kosor tu dobiva od 16 do 17 posto potpore. Darko Milinović najjači je u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj sa 20 posto. Žene više voli J. Kosor, muškarci D. Miloševića. Anketa pokazuje da J. Kosor ima još uvijek realnu potporu javnosti, a nedvojbeno je da je iznenađujuće visoka potpora novom licu stranke – Domagoju Miloševiću. Taj predstavnik tehnomenadžera i gospodarstvenika u stranci očito ima realne šanse nametnuti se tijekom izbornog procesa. Relativno loš prijam D. Milinovića u javnosti, orijentacijski, upozorava da hrvatska javnost ne preferira političara Milinovićeva “kova”. Premda, unutar HDZ-a, sigurno da on ima znatnu potporu s obzirom na to da je ostvario najbolje pojedinačne rezultate na izborima za Sabor, a nosi i aureolu jakog domoljuba.

Anketa je, međutim, znakovita uzme li se u obzir da će zadatak članstva biti da na unutarstranačkim izborima izaberu lidera koji će se moći nositi s vlašću Zorana Milanovića te da nije dovoljno tek pobijediti J. Kosor.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?