Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatično u glini

Javna sjednica Antifašističke lige RH održana unatoč dva prosvjedna skupa

Glina,antifašisti,javna sjednica,prosvjed
Foto: Tadija Odić
1/6
10.12.2014.
u 17:56

Sudionici prvog prosvjedovali su zbog zabrane komemorativnih skupova dok je na drugoj strani ulice održan skup hrvatskih branitelja

Bez sukoba i uz jasno predočene stavove protekao je Međunarodni dan ljudskih prava u Glini povodom kojega je na otvorenom ispred Hrvatskog doma u središtu grada održana javna sjednica Antifašističke lige Hrvatske i iskazan prosvjed zbog odluke Gradskog vijeća da se zabranjuju komemorativni skupovi na tome mjestu na kojemu je 1941. godine počinjen najveći zločin ustaša nad Srbima. S druge strane ulice i gradskog korza u isto vrijeme održan je skup hrvatskih branitelja i članova obitelji žrtva iz domovinskog rata.

- Na ovome mjestu stajala je pravoslavna crkva kojoj su ustaše 1941. godine ubile stotine Srba. U spomen na te žrtve podignut je Spomen dom 1976.godine kojega je Gradsko vijeće 1995.godine preimenovalo u Hrvatski dom. Gradsko vijeće je u listopadu ove godine zabranilo održavanje komemoracija na ovome mjestu. Okupili da podupremo slobodu javnog okupljanja, iskazivanja vlastitih stavova i sjećanja. Važno je da pronađemo primjeran način obilježavanja svih žrtava Srba i Hrvata kojima je obilježena teška povijest Gline. Nadam se da će državne vlasti Hrvatske smoći snage vratiti ime Spomen dom i ploče na kojima je pisalo što se ovdje dogodilo da se to pamti i da mogu pročitati prolaznici i nove generacije - rekla je Vesna Teršelić voditeljica Documente.

- Po međunarodnom pravu, Ustavu i zakonima Republike Hrvatske kažnjivo je veličanje genocida i branjenje slobodnog i mirnog okupljanja građana. Došli smo da se poklonimo žrtvama iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata i da pokažemo da se ovdje komemoracije mogu i trebaju održavati. Tražimo povratak Spomen doma koji je podignut kao mjesto sjećanja, kulture i zajedničkog života - rekao je Milorad Pupovac saborski zastupnik.

Foto: Tadija Odić

- Ne svađajte nas sa ovdašnjim Srbima koji žive s nama. Zašto niste došli na otvaranja spomenika u donjim Jamama sa imenima 106 žrtava hrvatskih civila pobijenih 1991.godine. Zašto niste pomogli na pronađemo ubojice moje mame i rođaka među kojima je i troje osnovaca. 'ajte odavde i pustite nas da živimo sa našim Srbima, Muslimanima i svim drugim koji poštuju Hrvatsku - poručio je Ivica Kuštreba na skupu preko ceste.

Ustavni sud je potvrdio zakonitost odlike Gradskog vijeća da se komemoracije održavaju pred Središnjim križem. Niti komunisti nisu komemoracije održavali pred Hrvatskim domom već na groblju pred kosturnicom u kojoj su pokopane žrtve ustaškog zločina. Da tamo održavaju komemoracije i ja bih im s pridružio. Većinu nazočnih srpskih političara vidio sam na snimkama Šešeljevih govora u Glini u krajiškoj vojsci, a pravoslavni svećenici su na ovome mjestu blagoslivljali srpsku-krajišku-vojsku, a sada su svi antifašisti. Oni samo žele unijeti razdor među nama koji mirno živimo ovdje - veli Stjepan Tonković potpredsjednik Gradskog vijeća HSS.

Po završetku sastanka antifašista pred Hrvatski dom su došli sudionici drugog prosvjeda pjevajući domoljubne pjesme i sa razmotanom hrvatskom zastavom.

>>Grad hrvatske himne, Glina bi otvorila glazbenu školu, ali ne da Ministarstvo

>>Glina: 16. obljetnica predaje 21. korpusa neprijateljske vojske

Komentara 35

LI
lima41
18:18 10.12.2014.

da nije izborna kampanja, vjerojatno bi i predsjednik došao dati potporu...

KP
karlo.petrik
18:14 10.12.2014.

A gde vam je bre brat Seselj da ga nema na supu braco antifasisti , bolje da i dalje zivite u proslosti .

KO
Komacero
18:24 10.12.2014.

opet pupovac bez svoja dva brata koji bili u cetnicima pa pobjegli na traktorima u srbiju.pupi im sredio hrvatsku mirovinu i sad bi se maskirali pod nob osnovali novi cetnicki dom.i uvjek trabunja o stotinama pobijenih srba ima ih vise nego kineza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije