Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERUTNE ŠKOLE

Javite nam se ako vam dijete pohađa nastavu u lošim uvjetima!

veli vrh
Foto: PIXSELL
1/3
08.09.2010.
u 10:08

- Naša su djeca kažnjena jer nemamo ni najosnovnije u razredu, kaže Kovačević. Od ukupno 2487 osnovnih škola, samo ih 575 ima sportsku dvoranu.

Zidovi prepuni ratnih ožiljaka, rana od gelera, metaka, krov koji prokišnjava, derutne podrumske prostorije u koje se za jakih kiša ulijeva kanalizacija, loše instalacije, trula stolarija, zakovani prozori koje je nemoguće otvoriti, ispucali zidovi, raspucali sanitarni čvorovi, zidovi s kojih otpada žbuka i velika pukotina na jednom od nosivih.

Slika je to Osnovne škole Nikole Andrića, jedine neobnovljene vukovarske škole. Pohađa je 280 učenika u 17 odjeljenja. Na drugom kraju Hrvatske, u Velome Vrhu u Puli, prigodnom svečanošću, na kojoj je bila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, otvorena je najmodernija škola, standard koje je usklađen s najvišim kriterijima Europske unije. Ta ljepotica, koja kao da je iz nekog drugog svijeta, u zaposlenika poluraspadnutih, starih i derutnih škola, učenika i njihovih roditelja izaziva zavist. Jer, uvjeti rada, učenja i života sigurno nisu isti u jednoj i drugoj unatoč isticanju da učenici u različitim sredinama moraju imati iste startne pozicije.

– Kao da su naša djeca kažnjena. Ne mogu neke škole imati prepune kabinete najmodernije opreme, a mi ni najosnovnije stvari – kaže ravnatelj škole Željko Kovačević.

– Volio bih da našu školu obnove. Imam prijatelje koji idu u nove, lijepe škole, a u nas je sve staro i pokidano – tužno komentira jedanaestogodišnji učenik Matija.

Nastava u dvorcu

Slično je ili još gore stanje u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pribislavcu. Škola je smještena u dvorcu, što bi moglo podsjetiti na bajku, ali na žalost stvarnost je sve samo ne bajkovita – dječje glave od crijepova koji padaju s krova čuvaju skele kojima se osigurava koliko-toliko siguran put do učionica. Područna OŠ Augusta Cesarca u Lozanu ima samo jednu učionicu od sedamdesetak kvadrata. Ali ni u njoj ne smiju ništa mijenjati ni obnavljati jer su podstanari. Kroz prozore ulazi kiša, a mrlje od vlage na zidovima prelijepili su različitim ukrasima i svojim radovima. I područna škola Stipernica, koja je u sastavu matične škole u Pregradi, također je podstanarka, i to u privatnog vlasnika. Nastavu u dva kombinirana odjeljenja pohađa 17 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Još je gore stanje u područnoj školi Fra Kaje Ađića u Pleternici. Parket je crn i oguljen, klupe izrezane, stolice išarane, a kad je kišno, kroz prozore ulazi voda i razlijeva se po učionici.

Bez igrališta

Takvih je priča diljem Hrvatske još mnogo. I škole koje nisu tako derutne, svojim učenicima ipak ne mogu osigurati standarde koje uživaju njihovi vršnjaci u razvijenijim krajevima Hrvatske, a pogotovu u EU. U Hrvatskoj od 2487 zgrada u kojima se odvija nastava za osnovce samo ih 575 ima sportsku dvoranu. Ostale u najboljem slučaju imaju nekakvo igralište, a dio ni to. Iako se već godinama radi na informatizaciji škola, u njima je prema podacima Ministarstva obrazovanja 40.000 računala.

Surađivali D. Marčinković/ VLM, K. Jošt/VLM, M. Mandić, B. Bradarić/VLM, I. Beti/VLM, M. Lovrenc/VLM

Komentara 7

VI
vidimškoj
11:50 08.09.2010.

Javite nam se ako vam dijete pohađa nastavu u lošim uvjetima! ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ koji debili,kao oni ne znaju koliko derutnih škola imaju. A možda i ne znaju,jer oni ništa ne vide i ne čuju i ne osječaju.

DO
doloreslambasa
15:14 08.09.2010.

A da netko pita tog istog ravnatelja Kovačevića tko je u takvo stanje doveo školu Nikole Andrića u vukovaru? I mogao bi drug Kovačević reći da njegova \"plata\" za koju izdvajamo svi mi porezni obveznici po primitku ide u Novi Sad gdje gosp. Kovačević ima obitelj i državu za koju živi. Hrvatska je tu da se izmuze! Pa, On je kompetentan nešto reći! Fuj

DU
Deleted user
11:28 08.09.2010.

a reklu su naši magovi da nam ne treba industrija, da ćemo se turizmom obogatiti. dajte onda tu masnu zaradu od turizma da obnovimo škole, neće se valjda na djeci toliko štedjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije