Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi na odmoru

JAT-ovoj liniji za Pulu broj putnika vrtoglavo porastao – 140 posto!

pula
Duško Marušić
29.03.2010.
u 16:52

Dok je ruskih turista manje čak 30 posto, svake je godine sve više gostiju iz Srbije. Iako je njihova tradicionalna destinacija Grčka, Istra je ondje “in”.

I prije susreta srbijanskog i hrvatskog predsjednika u Opatiji istarski se turizam nadao većem broju gostiju iz Srbije. Srbi vole dolaziti u Istru, a ljeti su im omiljene destinacije Poreč i Rovinj. S pulskog aerodroma i ove će godine biti uvedena linija Pula – Beograd.

 Od svibnja izravna veza

 – Liniju ćemo uvesti početkom svibnja. To nam je jedna od najprofitabilnijih linija, prošle je godine broj putnika bio 140 posto veći u odnosu prema godini prije – kaže direktor pulskog aerodroma Bruno Rogović. Prve godine, 2008., zrakoplovima JAT-a Airwaysa prevezeno je 2650 putnika, a lani čak 9000 putnika. Popunjenost zrakoplova je 98 posto. Karta u jednome smjeru stoji 78 eura, a povratna je 140 eura. Na aerodromu se nadaju da će ovo ljeto putnika iz Srbije biti još više. Iako gosti iz Srbije brojčano ne čine značajnu stavku prema gostima iz drugih zemalja, svake ih je godine sve više.Direktor prodaje Brijuna Branko Lukić najavio je da će ovo ljeto preko beogradske agencije “Lasta” na Brijune doći 4000 izletnika.

 U “Lasti” nam kažu da je zanimanje za Istru stalno tijekom cijele godine pa zato imaju redovite autobuse za Rijeku, Pulu, Poreč i Umag, a povratna karta je od 66 (za Rijeku) do 79 eura (za Pulu).

 U turističkoj agenciji “Kompas” u Beogradu kažu da ovih dana primaju puno upita za Istru.

 – Ljudi se interesiraju za Istru, a prve su rezervacije za Uskrs za Opatiju i Rovinj. Očekujem da ćemo ovo ljeto više gostiju slati u Istru, iako je tradicionalna destinacija za Srbe Grčka. To je i zbog cijene. U Grčkoj mogu dvije osobe deset dana u apartmanu boraviti za ukupno 300 eura, a kod vas je hotel na dan po osobi oko 45 eura – kaže nam Vesna Stijelja iz beogradskog “Kompasa”.

 Želje i realnost

 Istru je prošle godine do rujna posjetilo približno 17.000 turista iz Srbije. Bilo ih je 23 posto više nego godinu dana prije, a ostvarili su 32 posto više noćenja.

 U odnosu prema gostima iz Rusije, koje istarski turistički djelatnici silno priželjkuju, kod Srba je Istra “in” destinacija. Turista iz Rusije lani je na poluotoku bilo 46.200, a to je pad od čak 30 posto prema godini prije.

Ključne riječi

Komentara 16

AC
**acide**
17:53 29.03.2010.

Sasvim normalno, zato što je Istra jedini civilizirani deo Hrvatske, doduše i zbog toga što je to Italija a ne Hrvatska pa se Srbi osećaju kao kod kuće !

MO
morales
18:28 29.03.2010.

@acide Joj, kak si si super, jako si smiješan. Jadničak isfrustrirani koji se nada da će mu piskaranje po forumu lista iz države koja mu toliko smeta vratiti Kosovo ili barem dati komadičak mora. Osvrni se na svoj pašaluk ii reci nam kakvu civilizaciju vidiš.

OB
-obrisani-
19:42 29.03.2010.

ma to Serbi posjecúju svoju JNA-rodbinu..., \"pa se malo guraju po prenatrpanim stanovima, a od $oldi nitraga ni glasa \".......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije