Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
japan

Japanski investitori već traže mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj

japan (1)
Foto: presnimila Lj. Risek
1/3
09.05.2012.
u 11:54

Veleposlanika su oduševile ivanečke klijeti i vinogradi, vina, štrukli i zlevka od heljde; od prve je svladao izgovor ivanečkog projekta Rent a klijet i ocijenio da je kvaliteta života u Hrvata puno veća nego u Japanaca

– Ulaskom u članstvo Europske unije, Hrvatska će u očima japanskih ulagača dobiti posve drukčiji status, jer time ona postaje dio zajednice u kojoj vrijede drukčiji standardi od sadašnjih. Japanski investitori u velikoj su mjeri zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku i mi već sada vrlo pažljivo pratimo i procjenjujemo područja potencijalnih investicija. Uočio sam da Ivanec ima vrlo uređenu poslovnu i industrijsku zonu te da je grad uredan i dobro projektiran, a takve stvari vrlo su važne uoči pristupanja EU.

To je, među ostalim, istaknuo japanski veleposlanik Nj. E. Masaru Tsuji, koji je boravio u cjelodnevnom posjetu Ivancu. U radnom dijelu susreta u Gradskoj vijećnici, gdje ga je gradonačelnik Milorad Batinić informirao o gradu-domaćinu i kapitalnim projektima koji su već otvoreni ulagačima, on se detaljno raspitivao i o poreznoj politici, mogućnostima da lokalna samouprava sama razrezuje i naplaćuje glavninu poreza, o problemima u okrupnjavanju zemljišta, o namjeri domaćina da koriste fondove EU. S velikim je zanimanjem razgledao i pogone ivanečkog Drvodjelca, uspješne drvoprerađivačke tvrtke koja 98 posto proizvodnje izvozi u Zapadnu Europu te na Bliski i Daleki istok. Tijekom razgovora s direktorom Zdravkom Markovićem gost je pažljivo bilježio svoja zapažanja i zanimao se za način proizvodnje i kvalitetu gotovih proizvoda.

G. Tsuija posebno se dojmio dvorac Trakošćan, koji je razgledao u pratnji ravnatelja Adama Pintarića. Primjećujući da Japanci puno znaju o Hrvatskoj, ali da su njihove informacije ograničene na Dubrovnik i jadransku obalu, veleposlanik je konstatirao da unutrašnjost Hrvatske nudi nevjerojatne ljepote koje valja približiti turistima iz Japana. Stoga ga je posebno razveselila vijest da sve brojniji japansku turisti posjećuju Trakošćan i da se, dapače, vjenčavaju u dvorskoj kapelici. Uz članove Ivanečke rudarske čete, gostu je najveća atrakcija bio posjet starom mlinu, gdje su ga štruklima i zlevkom od heljde dočekali članovi obitelji Friščić. Na ulazu u mlin put mu je mačem presjekao i vitez ivanovac, tražeći od njega da mu plati putarinu. Plaćajući slobodni prolaz starinskim novcem, gost se od srca nasmijao kad je u kožnoj torbici pronašao i – jedan jen!

– I ja sam član društva samuraja u Japanu – otkrio je g. Tsuji te naklonom izrazio poštovanje povijesnoj postrojbi Ivanečkih vitezova. Pravo Zagorje gost je doživio u klijeti Zlatka Bregovića, gdje je razgledao vinski podrum, staru prešu, krušnu peć i pečenjaru te u skladu s vinskom tradicijom, kušao vina od kojih se začas zacrvenio. Naziv projekta kojim Ivančani gostima iznajmljuju klijeti – Rent a klijet – zapamtio je od prve!

– U Japanu si samo rijetki mogu priuštiti vikendice. Koliko vidim, ovdje je to stil života, jer gotovo svaka obitelj ima klijet i vinograd. Uzme li se u obzir da je Japan zemlja koju neprestano ugrožavaju prirodne katastrofe, a prijete joj i neugodni susjedi, a da radnici na dan rade 10 do 12 sati i na posao putuju po dva sata, kvaliteta života u Hrvatskoj neusporedivo je veća nego u Japanu – ocijenio je dobro raspoloženi japanski veleposlanik.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar vjekoslav.hrupec.1
vjekoslav.hrupec.1
19:34 07.02.2016.

Veoma impresivno,ČESTITKE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije