Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od katastrofe

Japan zatvara nuklearke i okreće se drugim izvorima energije

'The damaged roof of reactor number No. 1 at the Fukushima Daiichi nuclear plant after an explosion that blew off the upper part of the structure is seen in this handout photo released by Tokyo Electr
'HO'
26.03.2012.
u 07:44

Prije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima gotovo trećina japanske energije dolazila je iz nuklearnih elektrana

Japan je zatvorio još jednu nuklearnu elektranu i sve je bliže napuštanju korištenja nuklearne energije. Potez je to koji je postao gotovo učestao nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija koji su uzrokovali katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Prema pisanju BBC-a samo jedan od 54 nuklearna reaktora još je u pogonu, a njegovo gašenje predviđeno je za svibanj. Stanovnici Japana koji žive u okolici nuklearki zatražili su da se reaktori ne pale nakon rutinskih isključenja tijekom stres-testova.

Prije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi gotovo trećina japanske energije dolazila je iz nuklearnih elektrana. Vlada je nakon nesreće počela provoditi stres-testove koji su trebali uvjeriti stanovništvo da su nuklearke spremne podnijeti nove udare poput potresa ili tsunamija te kako nema opasnosti od katastrofe. No, lokalna samouprava u sve više slučajeva odbija ponovno pokretanje reaktora.

Iz tog se razloga povećala potreba Japana za fosilnim gorivima, a time i pritisak na stare elektrane pa se traže nova energetska rješenja koja će zadovoljiti japanske potrebe za energijom.

 

Komentara 1

CR
CrniP
08:25 26.03.2012.

Mislim da se novinar opet slučajno izgubio u prijevodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije