Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izabran Fumio Kishida

Japan ima novog premijera, izgubio hrvatski znanac

Japan LDP debate organised by younger and female members
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.09.2021.
u 08:44

Kishida je na unutarstranačkim izborima pobijedio Tara Kona, favorita među običnim članovima stranke, i to u drugom krugu glasanja s 257 glasova prema 170 za Kona

Fumio Kishida (64) bit će novi premijer Japana. Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) izabrala ga je u srijedu na unutarstranačkim izborima za šefa stranke te bi ga u ponedjeljak parlament trebao potvrditi za premijera. Ovaj bivši ministar vanjskih poslova na glasu je kao političar koji je najspremniji ujediniti različite grupe unutar LDP-a, možda i najpoznatije stranke u svijetu po frakcijama.

U ključnim vanjskopolitičkim odlukama očekuje se da će Kishida nastaviti japansku politiku naglaska na savezništvu s Washingtonom. U ekonomskim politikama budući premijer obećao je napuštanje "neoliberalnih" politika i pomoć srednjoj klasi. Kishida će u studenome voditi LDP u nove opće izbore u zemlji.

Kishida je na unutarstranačkim izborima pobijedio Tara Kona, favorita među običnim članovima stranke, i to u drugom krugu glasanja s 257 glasova prema 170 za Kona. U drugom krugu većinom su glasali zastupnici stranke u parlamentu koji više vjeruju Kishidi. S druge strane, u anketama su obični članovi stranke redovito prednost davali Konu, također bivšem ministru vanjskih poslova, koji se prije dvije godine u Tokiju sastao s tadašnjom šeficom hrvatske diplomacije Marijom Pejčinović Burić, a zatim iste godine u Zagrebu i s njezinim nasljednikom Gordanom Grlić-Radmanom. Kono tako dobro poznaje prilike u Hrvatskoj.

Unutarstranački izbori održani su nakon što je nepopularni premijer Yoshihide Suga dao ostavku nakon samo godinu dana na čelu vlade. Prije njega, premijer je bio Shinzo Abe koji je nakon osmogodišnjeg mandata postao najdugovječniji premijer u povijesti zemlje te je ostavio vrlo prepoznatljivo nasljeđe.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
12:32 29.09.2021.

koje prepoznatljivo naslijeđe je ostavio abe? stagnaciju, povećanje dugova države i građana, par većih bankrota, nastavio grbljenje leđa pod amerikancima... što će ovaj napraviti, zna s, ništa, poslovično za japan. japan stagnira već 30 godina, jer je zarobljen između pokornosti i straha od kine, umjesto da surađuje sa najvećim susjedom. japan je zemlja čija ekonomija opada godinama, koja se neće moći nositi sa svijetom, oni su svoj zenit završili 80-ih, kad ih je gazda nagazio i spustio. sad kao jačaju mornaricu, vojsku, zbog kine... imperijalne ambicije japana su i dalje prisutne, al za iskorak trebaju biti neovisni i suvereni. ovakav japan sa ovakvim političarima je osuđen na laganu pljesnivoću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije