Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE NA VRHU

Japan dobiva novog premijera: Abea iz premijerske obitelji mijenja Suga, sin poljoprivrednika

Suga elected new head of Japan's LDP
Foto: /Newscom/PIXSELL
1/2
15.09.2020.
u 17:00

Neki smatraju da bi Suga mogao uskoro raspisati nove izbore kako bi dobio podršku birača

Nakon utjecajnog osmogodišnjeg mandata japanskog premijera Shinza Abea, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) odabrala je jučer njegova nasljednika kojeg će parlament sutra, gotovo sigurno, proglasiti za novog premijera. To je Yoshihide Suga, najbliži Abeov suradnik tijekom njegove vladavine i glavni tajnik vlade što je, u osnovi, druga osoba nakon premijera koja ima mnogo operativnih i ministarskih zadataka. Očekuje se da će Suga nastaviti većinu Abeovih politika, no novi lider zemlje ima sasvim drukčiji politički profil od svog prethodnika.

Viši porezi, ekonomski pad

Abe je, nedugo nakon što je postao najdugovječniji premijer u povijesti Japana, potkraj kolovoza podnio ostavku zbog lošeg zdravlja. Suga je odmah isplivao kao favorit, a posebnu je podršku imao među stranačkim establišmentom: na jučerašnjem glasanju više od tri četvrtine delegata glasalo je za njega. Bivši ministar vanjskih poslova Fumido Kishida, popularniji među članstvom stranke, bio je drugi.

Iako je Abe odstupio, očekuje se da će Suga većinu njegovih zacrtanih planova ostaviti kao dio svoje agende. To će uključivati i dugoročni ekonomski program koji je nazvan eksplicitno po premijeru (“abenomika”), a uključuje ekspanzivnu fiskalnu i monetarnu politiku te strukturne reforme. I akcija za promjenom pacifističkog ustava ostat će na stolu. Suga ima i kratkoročne ciljeve, prije svega se tiču borbe protiv širenja koronavirusa koji općenito nije napravio Japanu zdravstvenu štetu veliku kao drugim usporedivim zemljama (75 tisuća zaraženih, uz 1400 umrlih), ali je pojačao ekonomsku krizu koja je u toj zemlji počela još i koronavirusa. Najviše zbog povećanja poreza na potrošnju prošle godine s osam na deset posto, u posljednjem kvartalu u 2019. japansko je gospodarstvo palo više od šest posto.

Povećanje poreza nije u skladu s abenomikom, ali zemlja s najvećim javnim dugom na svijetu (230 posto BDP-a) mora paziti na koliko-toliko uredne financije. U drugom kvartalu ove godine japanska je ekonomija pala 7,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 28 posto u odnosu na godinu prije, najviše u četiri desetljeća. Pred Sugom je velik izazov nakon što je pandemija izbrisala Abeovo pokretanje ekonomije s mrtve točke na kojoj se Japan nalazio dva desetljeća. Neki nagađaju da bi Suga mogao uskoro i raspisati nove izbore kako bi, ako na njima pobijedi, što bi bilo vjerojatno, mogao svoj mandat početi uz pristanak birača, a ne samo stranke.

Iako budući premijer planira nastaviti put svog prethodnika, kao što je rečeno, politički put njih dvojice nije bio isti, niti su oni isti karakterom. Suga (71) je stariji od Abea (65) te ga se ocjenjuje kao birokrata, većinom čovjeka iz sjene. Abe je, za japanske prilike, imao dozu karizme i utjecaja. Kao što je jučer pisao New York Times (NYT), “karizma nije prva, druga ili treća riječ” koja asocira na novog lidera.

Uvijek uz Abea

No, glavna je razlika između dvojice upravo ona činjenica po kojoj je budući premijer iznimka na japanskoj političkoj sceni. On, naime, ne pripada jednoj od političkih obitelji koje dominiraju strankom i zemljom. Abeov je djed bio premijer, a otac ministar vanjskih poslova.

Sugin je otac bio vlasnik polja jagoda, a majka učiteljica. Nakon što je završio školu, otac mu je predlagao da nastavi raditi kao poljoprivrednik, ali umjesto toga otišao je u Tokio. Najprije je radio usputne poslove, a kasnije je upisao pravo. Financirao se sam tijekom studija radeći u tvornici kartona. Poslije se uključio u politiku, bio je drugi čovjek u administraciji Yokohame. Sredinom 1990-ih ušao je u parlament, a kad je Abe prvi put postao premijer, 2006., Suga je imenovan za ministra unutarnjih poslova.

U drugom mandatu, koji je trajao od 2012. premijeru je bio desna ruka i glavni tajnik vlade. Pod svjetla reflektora došao je u travnju prošle godine kada je otkrio da će se era pod novim carem Naruhitom, koji je upravo tada okrunjen nakon što je njegov otac Akihito abdicirao, zvati “Reiwa”, što se može prevesti kao “lijepa harmonija”. Otkrivanje imena ere važno je simboličko pitanje u Japanu. Prošle je godine posjetio Washington, bio je prvi glavni tajnik vlade koji je to učinio nakon tri desetljeća.

NYT piše i da Suga nikad ne pije alkohol, a od njegova pomalo uobičajenog i gotovo dosadnog karaktera odskače i to što navodno svaki dan započinje sa sto čučnjeva. Kao svoje hobije navodi da voli pecanje te karate

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije