Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrajina

Janukovič stjeran u kut najavio potpis sporazuma s Unijom

janukovič
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.12.2013.
u 23:00

John Kerry kazao je da je zgrožen uporabom sile protiv prosvjednika

Iako je interventna policija rastjerala dio prosvjednika s kijevskog Trga nezavisnosti, oni su, polijevajući policiju ledenom vodom, uspjeli zadržati gradsku vijećnicu, a danas ujutro, na mjestu uklonjenih barikada, podigli su ih dvostruko više.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ipak namjerava s Europskom unijom potpisati sporazum o suradnji i pridruživanju, izjavila je europska povjerenica za vanjsko poslove Catherine Ashton nakon razgovora s Janukovičem.

SAD o sankcijama

Ona je u Kijevu boravila dva dana, dosta vremena provela je u razgovorima s prosvjednicima. Istodobno, Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija protiv Ukrajine zbog nasilnih obračuna vlasti s prosvjednicima iako ukrajinska strana uporno tvrdi da je cilj policijske akcije u srijedu bilo osigurati nesmetano odvijanje prometa, a ne obračun s prosvjednicima.

“Sjedinjene Države zgrožene su činjenicom da su ukrajinske vlasti na mirne prosvjede odgovorili interventnom policijom, buldožerima i palicama. Izabrali su nasilje umjesto da poštuju demokratska prava i ljudsko dostojanstvo”, kazao je američki državni tajnik John Kerry.

Njegova pomoćnica Victoria Nuland trenutačno se nalazi u Kijevu, gdje je razgovarala s Janukovičem i družila se s prosvjednicima i dijelila im kolače, i to nakon policijske akcije.

S proeuropskim prosvjednicima solidarizirali su se brojni europski političari i državnici. Neki od njih čak su u Kijevu održali govore.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt kazao je da su vladajući u Ukrajini pokazali da su skloniji represiji nego reformama i da bez kriterija upotrebljavaju silu protiv naroda.

Catherine Ashton, nakon povratka u Bruxelles, novinarima je izjavila da joj je Janukovič kazao kako on ima namjeru potpisati sporazum s EU, ali nije precizirao kada će to biti. Dodala je kako je ukrajinski predsjednik izrazito zabrinut zbog gospodarskih problema s kojima bi se zemlja uskoro mogla suočiti te naglasila kako i ona smatra da je riječ o ozbiljnim i realnim izazovima.

Spremni za investicije

“Ako Janukovič pokaže da ima ozbiljan gospodarski plan i da zaista želi potpisati sporazum, europske institucije mogu mu pružiti pomoć, i to u onoj vrsti investicija koje zemlji zaista trebaju”, kazala je Ashton.

Komentara 1

ST
stomugromova
10:51 13.12.2013.

Tragikomično,ali puno više tragično no komičmo,SAD i EU predatori drže legalno izabranoj vlasti lekcije o ponašanju i demokraciji,dok teško krše međunarodno pravo i konvencije UN,pljačkajući,ubijajući i praveći genocide diljem svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije