Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽALIO SE BRUXELLESU

Janšin rat protiv novinara postaje europski problem

FILE PHOTO: EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.02.2021.
u 11:10

Janez Janša pozvao je Ursulu von der Leyen da pošalje tim u Ljubljani kako bi se uvjerili da je on žrtva medija, a ne obratno

Nakon što je preživio opozicijski pokušaj rušenja njegove vlade, slovenski premijer Janez Janša pojačao je pritisak na neovisne medije, ponajprije Slovensku tiskovnu agenciju (STA), glavni informativni javni servis u zemlji, kojem je drugi put u samo nekoliko mjeseci obustavio financiranje. Janšina je vlada to učinila i potkraj prošle godine, ali je onda popustila pod pritiscima iz Bruxellesa. Najnovija eskalacija Janšina rata protiv novinara, koji traje od prvog dana njegove vlade, kada je Janša u stilu Donalda Trumpa iznio teške optužbe na račun slovenske javne televizije, počinje privlačiti veliku pozornost u Europskoj uniji, i to ponajprije zahvaljujući činjenici da Slovenija za nekoliko mjeseci preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU.

Najprije je Klub socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, drugi po broju zastupnika, zatražio da se skorašnja parlamentarna rasprava o medijskoj situaciji u Mađarskoj i Poljskoj proširi i na medijsku situaciju u Sloveniji, a onda je sličan zahtjev postavio i Klub Renew Europe (Obnovimo Europu), koji okuplja liberalne stranke, izražavajući zabrinutost zbog događaja na slovenskoj medijskoj sceni, koje uspoređuju s recentnim pokušajima gušenja slobodnih medija u Mađarskoj i Poljskoj.

Čini se da je zahtjev Renew Europe izravno motiviran nedavnim Janšinim verbalnim napadom na novinarku portala Politico Lili Bayer, koja je objavila kritičku analizu medijske situacije u Sloveniji, na što joj je Janša uzvratio da zarađuje za život lažima, nakon čega se pak oglasila i Europska komisija s osudom Janšina napada.

Suočen s mogućom neugodnom raspravom u Europskom parlamentu, koja bi se trebala održati u ožujku, Janša je pisao šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen pozivajući je da u Sloveniju pošalje fact-finding misiju koja će se, prema njegovim riječima, uvjeriti da su optužbe na njegov račun neutemeljene i apsurdne. Janša, naime, uvjerava da su on i njegova vlada žrtve neprofesionalnih medija, a ne obratno, ponavljajući svoje stare optužbe prema kojima mediji u Sloveniji nisu raskrstili s komunističkim sustavom i režimom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Belski
Belski
13:05 27.02.2021.

Neodvisni mediji?? Hahahaha!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije