Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA Zbog proračuna prekinuto zasjedanje parlamenta

Janša odgodio glasovanje o ulasku Hrvatske u NATO

29.01.2009.
u 21:46

Slovenski je parlament uoči početka rasprave o prijedlogu zakona o ratifikaciji protokola o pristupu Republike Hrvatske NATO savezu večeras prekinuo zasjedanje zbog nezadovoljstva oporbene Slovenske demokratske stranke Janeza Janše glasovanjem o završnom računu državnog proračuna za 2007. godinu.

Dok se glasovanje ne ponovi Janšini će zastupnici opstruirati sva buduća glasovanja, a bez njihovih 28 glasova ratifikacija protokola o pristupu Hrvatske NATO-u ne može dobiti dvotrećinsku većinu.

Vladajuća je koalicija lijevog centra Boruta Pahora već potvrdila da će njeni zastupnici ratifikaciju potvrditi, a tako se izjasnila i Janšina stranka.

Glasovanje protiv ratifikacije najavili su zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS) Bojana Šrota i Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča koji je obećao da će u slučaju potvrdnog glasovanja o ratifikaciji zahtijevati referendum o poništenju ratifikacije.

Pozitivan ishod glasovanja najavio je predsjednik parlamentarnog Vanjskopolitičkog odbora Ivo Vajgl čiji su članovi prošli tjedan ratifikaciju potvrdili.


Pahor žali što nije došlo do ratifikacije pristupnih protokola

Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je žaljenje postupkom oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koja je zaprijetila bojkotiranjem zasjedanja na kojem se trebalo odlučiti o ratifikaciji pristupnih protokola za ulazak u NATO budućih novih članica Hrvatske i Albanije zbog čega je sjednica morala do daljnjega biti odgođena. - Ovdje se se radi o pitanju vjerodostojnosti Slovenije kao države. Albanija i Hrvatska pozvane su u članstvo lani, s time se složila naša tadašnja vlada, a okolnosti se u međuvremenu nisu promijenile; ovdje je sada riječ o ratifikaciji pristupnog protokola i ispunjenju obećanja - rekao je Pahor nakon prekinute sjednice u zgradi parlamenta novinarima. (h)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije