Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavadio ih Sanader

Jandroković vs. Milanović - Pozadina žestokog verbalnog rata

Milanović Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.02.2014.
u 07:53

"Fina gospoda" zajedno su slavila dječje rođendane, ali otkako ih je zavadio Sanader, prepucavaju se kao tinejdžeri.

Nije Sabor postao peradarska farma ili kokošinjac, kako ga je svojedobno nazvao bivši ministar kulture Zlatko Vitez, ali jest mjesto žestokog okršaja dvaju ogromnih ega. Gotovo da ne prođe nijedan aktualni sat u Saboru bez živopisnih verbalnih duela premijera Zorana Milanovića i zastupnika HDZ-a Gordana Jandrokovića. Politički napadi često su garnirani osobnom netrpeljivošću pa čak i uvredama.

Ta fina gospoda, naviknuta na sofisticirane diplomatske manire, znaju vrlo dobro kako uvrijediti i poniziti suparnika. Na posljednjem takvom megdanu premijer Milanović je onako poluzainteresirano pitao Jandrokovića je li u zatvoru posjetio Ivu Sanadera koji ga je za ruku doveo u politiku i ugurao u HDZ, u koji nikada ne bi ni primirisao da nije radio u kabinetu dr. Ive.

– Jeste li se pitali za Božić je li kriv baš za sve, ili za dio, ili možda za više od onoga što mu se stavlja na teret? Nemojte mi vi govoriti o ljudskim vrijednostima, a opet, govorite o čemu hoćete, to je vaše pravo – precizno je poput kobre Milanović ugrizao Jandrokovića u ponosno srce.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Stvar je u muškom egu

Saborski zastupnik promijenio je boju lica i glas mu je malo zatitrao. Očekivana reakcija jer ga je Milanović proglasio beskičmenjakom koji ima manje koštane mase od slabašnog zelenog bičaša. Uvrijeđeni Jandroković pokušao je uzvratiti treperavim glasom: “Govorili ste kao ulični huligan, ali to je vaše pravo i tako se ponašajte, što i očekivati od jednog nesposobnog skorojevića.” (Nije do kraja jasno zašto je upotrijebio atribut ulični, kao da postoji, na primjer, salonski ili diplomatski huligan). Ta saborska verbalna agresija bila je posljednji čavao u lijes s kojim će biti zakopano dugogodišnje prijateljstvo.

Kada su se upoznali prije dvadesetak godina nitko nije mogao ni slutiti da će se dva mlada i ambiciozna šminkera, zaposlena u prestižnom Ministarstvu vanjskih poslova, popeti tako visoko u ovoj hrvatskoj društvenoj džungli te da će njihovo prepucavanje, u kojemu je tako naglašena osobna, a ne diplomatska nota, postati glavna tema nacionalnih medija.

Prije dva desetljeća Gordan Jandroković napravio je tradicionalnu svadbu kada je ženio liječnicu dr. Sonju Matasić. Među uzvanicima bio je i sadašnji premijer Milanović i njegova supruga dr. Sanja Musić. Milanovića je na svadbu pozvala Jandrokovićeva supruga Sonja koja je njegova sestrična odnosno kći premijerova ujaka. Tada počinje i zanimljivo druženje dva mlada diplomatska lava i dvije doktorice. Nisu ta druženja nikada prerasla u neko veliko prijateljstvo, ali su se znali vidjeti na obiteljskim okupljanjima. Najčešće su to bili, kažu upućeni, dječji rođendani na koje su pozivali jedni druge.

– Nebrojeno puta sastajali su se na rođendanima, a sada se sukobljavaju. Riječ je o muškom egu i natjecateljskom odnosu između njih. Milanović iz prve ruke zna kako je Jandroković došao i upisao se u HDZ. Jandroković se sada mora pokazati svome šefu Karamarku. Želi se predstaviti kao prva linija njegove obrane i napada – kaže političarka koja ih dobro poznaje. Iako s ironijom gleda na njihovo istjerivanje pravde te kako omalovažavaju jedan drugoga, to nikako ne znači da je jednako kritična prema moralnom materijalu od kojega su satkani.

"Milanović je puno iskreniji i izravniji"

Naša sugovornica jasno je napravila razliku između “dobra i zla” i u toj je podjeli puno lošije prošao Jandroković.

– Milanović je puno iskreniji i izravniji. Skreše sve u glavu što misli. On misli da je Jandroković veliki licemjer. Jandroković je zaista bio Sanaderov potrčko – zaključuje naša sugovornica.

Dva naša junaka usporedo su gradili uspješne diplomatske karijere. Prvo se politički angažirao Gordan Jandroković koji je tijekom devedesetih postao član HDZ-a, a ubrzo i jedan od bliskih suradnika Ive Sanadera, tadašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova, što će se pokazati presudnim za Jandrokovićevu karijeru.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Milanović prvi razgovor u MVP-u obavio s Ivom Sanaderom

Zoran Milanović se 1993. zaposlio u MVP-u. Zanimljivo je da je prvi razgovor obavio s Ivom Sanaderom. Koji će 14 godina kasnije opet presudno utjecati na karijere Milanovića i Jandrokovića, ali i na njihove odnose. Milanović je solidno plivao u diplomaciji i za vrijeme vladavine Franje Tuđmana. Tek se 1999. godine učlanjuje u SDP i njegova karijera strelovito napreduje. Nakon smrti Ivice Račana postaje predsjednik SDP-a, a uskoro i Sanaderov izazivač na izborima. Sanader je znao za obiteljske veze i ambicije obojice pa je koristio Jandrokovića da provocira neiskusnog i impulzivnog Milanovića. Posebno se iskazao na parlamentarnim izborima 2007. godine kada je Sanader s malom razlikom pobijedio Milanovića. Koristio je svaku priliku da Milanovića prikaže kao neiskusnog političara koji nije dorastao prekaljenom državniku Sanaderu. Pritom nije birao riječi kada je trebao ocrniti svoju svojtu.

To je Jandroković znao dobro naplatiti pa mu je Sanader ponudio fotelju ministra vanjskih poslova. Od tog vremena su njihovi odnosi jako zahlađeni pa su se nekako u to vrijeme prestali posjećivati i dolaziti na dječje rođendane. Doduše, Jandroković je čestitao Milanoviću kada je postao premijer, ali to je bila diplomatska gesta bez imalo emocija. Tek Jandrokovićeva supruga Sonja za Božić i neke druge važne prigode nazove svoju tetku i tetka. Iako su se pojavile priče da im više ni supruge ne razgovaraju, to ipak nije točno. One se poznaju još iz studentskih dana i imaju korektne odnose. Ponekad se čuju telefonski i lijepo se pozdrave kada se sretnu. Jandrokovićevoj supruzi je u početku bilo teško i neugodno što se njezin suprug svađa s njezinim bratićem, ali se i ona s vremenom navikla i prihvatila to kao neminovnost politike. Na sreću, roditeljski sukob nije zarazio i djecu i ona se, kada se sretnu, korektno pozdrave i izljube kao pravi rođaci.

Tko priprema govore

Jandroković se zna potužiti da je Milanović previše osoban u tim razračunavanjima. Pogađa ga to što ga smatra prevrtljivcem i beskičmenjakom. Ne vidi zašto je grijeh u tome što je bio lojalan izabranom vodstvu HDZ-a i što nikada nije mijenjao stranku. Uostalom, pravda se, i Milanović se afirmirao za vrijeme vladavine HDZ-a i Franje Tuđmana.

– Evidentno je velika svjetonazorska razlika između Milanovića i mene te da različito promišljamo i vidimo Hrvatsku. To je osnovni razlog zašto je naše sukobljavanje tako oštro. Što se mene tiče, naš politički sukob nema osobnu dimenziju i veza koja postoji između moje supruge i Milanovića samo je teret u mojem djelovanju – kaže Jandroković te koristi priliku za suptilni napad: “Ja nisam bio kod Sanadera u zatvoru, ali nisam bio ni kod županice Merzel na svadbi”.

Jandroković je uvjeren da PR služba danima priprema Milanoviću materijale kako bi se s njim mogao obračunati u Saboru.

"Doživio je politički uzlet preko Sanadera koji ga je uzdigao iz pepela"

Iz premijerova kruga to s podsmijehom odbijaju. Tvrde da se ne bave takvim trivijalnostima. Uvjeravaju nas da Milanović sam priprema otrovne i, mora se priznati, često vrlo duhovite invektive.

– On je doživio politički uzlet preko Sanadera koji ga je uzdigao iz pepela. Čovjek je promijenio tri gospodara u vrlo kratkome vremenu – ocrnjuje Jandrokovića premijerova suradnica. Poručuje Jandrokoviću da se ugleda na Luku Bebića čija je uloga puno časnija od njegove zato što se nije odrekao prijatelja. Opet udaraju na fragilni Jandrokovićev karakter. To se nadovezuje na onu Milanovićevu izjavu da je “moja sestrična Jandrokovićev suprug”. Druga strana, pak, voli istaknuti da je Jandrokovićeva supruga Milanovićeva rodica po hrvatskoj senjskoj lozi te da nemaju veze s “komunjarama” iz sinjskih Glavica.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

"Oni se ponašaju kao dva tinejdžera"

Diplomat koji je radio s Milanovićem i Jandrokovićem zgranut je njihovim prepucavanjem pa ih čak proglašava emotivno nezrelima.

– Oni se ponašaju kao dva tinejdžera. Natječu se tko će koga uvrijediti i tko će biti pobjednik. To je simptomatično za nezrele ljude – ne može se načuditi takvom ponašanju diplomat. Upoznao ih je dobro i uvjerio se da su obojica “bolesno ambiciozna”. Milanović je prijekog karaktera. Zna biti drzak i neugodan. Jandroković je manje temperamentan, ali je skloniji ulizivanju. Milanović ima previše, a Jandroković premalo karaktera. Ipak, cijeni to što se Milanović nije iživljavao na podređenima.

– Milanović je bio vrlo ugodan kao šef, moglo se s njim komunicirati. Nije bio drzak prema podređenima, dok je onima iznad sebe pokazivao zube. Jandroković je imao drugi pristup. On je više išao niz dlaku. Nije bio tako prkosan – slikovit je diplomat.

Eto, to su dva “rođaka” koji nas uveseljavaju u Saboru. Njihove svađe neće riješiti nijedan problem, ali to i nije smisao njihovih eskapada. Pa neka im bude. Ako već ne mogu usrećiti građane, neka onda građani budu svjedoci besmislenom nadmetanju dvojice napuhanih “maloljetnika” u Saboru.

>>Milanović: Svatko se češe gdje ga najviše svrbi; Jandroković: Govorite kao huligan!

Komentara 17

GP
gecma purger
09:00 18.02.2014.

Jandroković i milanović su šogori!!!!!!!!!!!

ĆA
ćaćaća
20:39 18.02.2014.

ma jel ovo čačić i njegov slavni chrysler u pozadini..

DU
Deleted user
17:14 18.02.2014.

Zašto je Jadroković nekarakteran, nikad nije mijenjao stranku i odan je vodstvu stranke. A HDZ je pomogao i Jandrokoviću i Milanoviću, obojicu je HDZ zaposlio u MVP. Samo što je Jandroković zahvalniji HDZ-u od Milanovića, jer može Milanović reći štoto hoće, ali kako je rekao hvala HDZ-u, tako da mu je okrenuo leđa. Dobio je Milanović više od HDZ-a nego 90% članova HDZ-a. To mu je ta moralnost kojom napada Janrokovića. Gordane, drži se, jedan nezahvalnik kojeg je otac klonveirani hdzeovac zaposlio u MVP, nema ti što držati prodike. Slobodno mu reci, da mu nije bilo HDZ-a i danas bi bio odvjetnički vježbenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije