Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Jandroković: SDP sabotira pregovore s Europskom unijom

'06.05.2009., Zagreb - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
'Boris Scitar/Vecernji list'
18.03.2011.
u 20:32

Razgovarali smo s ministrom Jandrokovićem o kraju pregovora s Europskom unijom, referendumu koji slijedi, mogućim prijevremenim izborima te današnjoj poziciji HDZ-a.

S ministrom vanjskih poslova i europskih integracija razgovarali smo o završetku pregovora o ulasku u EU te nadolazećim izborima.

Kako komentirate procjenu predsjednika Ive Josipovića o tome da je stabilnost Hrvatske ugrožena?
Ne bih se složio s tom tvrdnjom. Stabilnost Hrvatske nije ugrožena, sve institucije sustava normalno funkcioniraju i postoji stabilna parlamentarna većina.

Demantiraju li vas činjenice da se svakih nekoliko dana organiziraju prosvjedi, nezaposlenih je više od 330 tisuća?
Hrvatska je u samoj završnici procesa ulaska u EU. Da smo nestabilna država u kojoj ne funkcioniraju institucije, budite uvjereni da ne bismo bili na kraju tog puta. U gospodarstvu se Hrvatska suočava s problemima koji su usporedivi s onima u drugim europskim zemljama. Ako aludirate na prosvjede, oni su legitimni, znak su demokracije i nipošto ne znače da postoji bilo što izvanredno u Hrvatskoj. Ako pak mislite na broj nezaposlenih, svjestan sam da je velik. No, podsjećam da je u veljači 2003. za vrijeme SDP-a taj broj bio 362 tisuće i da tada nitko nije govorio o izvanrednom i nestabilnom stanju u Hrvatskoj. A tada nije bilo svjetske krize.

Kako oporba opstruira pregovore?
SDP kao predvodnik Kukuriku koalicije djeluje destruktivno kad su posrijedi pregovori o članstvu u EU. Za tu tvrdnju postoje brojni dokazi. Recimo, njihov odnos prema restrukturiranju brodogradnje. Svojim izjavama vrlo smišljeno potpiruju nemir među radnicima brodogradilišta i nastoje “minirati” cijeli proces te time ugroziti uspješan dovršetak pregovora. Pogledajte samo što SDP-ov saborski zastupnik Jurjević govori o privatizaciji Brodosplita ili namjerno onemogućivanje i zanemarivanje važnosti borbe protiv korupcije za zatvaranje 23. poglavlja kada su uskratili povjerenje za novi mandat državnom odvjetniku Bajiću...

Cijeli intervju pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 164

LU
Lujo123
21:02 18.03.2011.

Ma daj pederčiću - naj! Sve kaj ste mogli ste opljačkali i ukakali, a sad vam budu krivi svi drugi samo ne vaš lopovluk, pohlepa, izdaja vlastitog naroda i vaša zločinačka organizacija!

TO
tonto
11:43 19.03.2011.

Jadna ti majka,I ti se udružio u klub idiota.šeksa ,hebranga šukera i drugi pametnjakovića iz hdz-ja.

NN
nije nego
22:17 18.03.2011.

jbt,strava od kretena strave....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije