Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE OD PONEDJELJKA

Jandroković o COVID potvrdama u Saboru: Dio zastupnika može se priključiti videovezom

Gordan Jandroković održao konferenciju za medije nakon održane sjednice Predsjedništva Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.11.2021.
u 10:11

Od 15. studenoga u Sabor će se moći ući samo s COVID potvrdom ili testom koji pokazuje da je netko negativan na COVID-19

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predsjedao je jutros 15. sjednicom Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima klubova zastupnika. Tema sjednica bila je dogovor o načinu rada Hrvatskog sabora u budućem razdoblju i dnevni red predstojeće sjednice Hrvatskog sabora. Nakon sjednice Gordan Jandroković obratio se medijima na konferenciji. 

– Najveći dio rasprave bio je posvećen novim uvjetima rada u Saboru. Epidemiološka situacija je nepovoljna, Stožer je donio odluke koje mi moramo primijeniti. Nakon iscrpne rasprave, donijeli smo zaključke i pokušali doći do rješenja – rekao je uvodno Jandroković. 

– Od 15. studenoga u Sabor će se moći ući samo s COVID potvrdom ili testom koji pokazuje da je netko negativan na COVID. COVID potvrda izdaje se na temelju preboljenja ili cijepljenja. Oni koji nemaju COVID potvrdu moći će se testirati i ući u zgradu ako je test negativan. Oni zastupnici koji se neće htjeti testirati, a nemaju potvrdu, moći će se uključiti videovezom. Postoji još jedna grupa, oni koji imaju zdravstvene poteškoće, na to je ukazao kolega Grbin, oni će dobiti posebnu potvrdu od liječnika da su u riziku gdje ima više ljudi, i oni će se moći uključiti videoputem. Postoji grupa ljudi koji su u izolaciji i oni će se moći uključiti videoputem – pojasnio je. 

Videovezom, kaže, neće se moći priključiti oni koji imaju COVID potvrde, a ne dolaze na sjednicu. 

10.11.2021., Zagreb - U Saboru je odrzana 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic. Tema sjednice bila je dogovor o nacinu rada Hrvatskoga sabora u buducem razdoblju i dnevni red predstojece sjednice Hrvatskoga sabora. Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ovom trenutku nije poznato koliko će zastupnika raditi od kuće, naveo je Jandroković te kazao kako će se to utvrditi sljedećih dana s obzirom na to da odluka stupa na snagu 15. studenoga. 

– Na zastupnike će se primjenjivati odluke kao za sve građane, u prvoj fazi troškove testiranja snosit će proračun – naveo je te rekao smatra li da su zastupnici privilegirani jer mogu raditi od kuće ako nemaju COVID potvrdu te kako zbog toga neće biti penalizirani. 

– Pozicija saborskog zastupnika već je sada drukčija, neki već sada ne dolaze redovito i tu su u privilegiranoj poziciji. U ovoj situaciji tražili smo rješenja koja bi trebala biti razmjerna. Zaštita života i zdravlja, ali i sudjelovanje u raspravi. Videoveza rješava taj problem – kaže. 

– Na zastupnicima je da procijene koji će test koristiti. Onaj tko uzme PCR test može odraditi tri radna dana – pojašnjava odgovarajući na pitanje hoće li se koristiti PCR ili brzi testovi. 

Jandroković je, podsjeća, cijepljen s dvije doze te je prebolio koronavirus. Kako navodi, još nije "zreo" za treću dozu. – Čim dobijem preporuku od doktora, cijepit ću se trećom dozom – otkriva. 

10.11.2021., Zagreb - U Saboru je odrzana 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Sabora Gordan Jandrokovic. Tema sjednice bila je dogovor o nacinu rada Hrvatskoga sabora u buducem razdoblju i dnevni red predstojece sjednice Hrvatskoga sabora. Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović, kaže Jandroković, javnim prostorom dominira bezobrazlukom i agresijom. 

– To zagađuje javni prostor, ali se s time može živjeti. Međutim, kada krene kršiti zakon, onda to nije dobro. Jasno je definirano da on ne može preskočiti ministra – rekao je te dodao kako je situacija ozbiljna. 

– Radi se o svjesnom kršenju zakona od predsjednika. Nitko od nas ne može igrati izvan okvira Ustava i Zakona – napominje dodajući kako su zakoni jasni, no predsjednik ih krši jer misli "da može igrati izvan zakona". 

– Bitno je da javnost zaista uđe u detalje tko poštuje, a tko krši zakon. To je ključno pitanje – navodi.

– Bilo bi dobro da se situacija riješi zdravorazumski. Da se svi ponašaju u skladu sa zakonom. Ako postoje situacije koje su nerješive, onda ćemo imati ozbiljan problem. Ključno je da se svi protagonisti političkog života drže zakona – zaključuje. 

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boovuu
12:07 10.11.2021.

zbog cijepljenih koji šire zarazu uvode se COVID potvrde. dok nije bilo cijepljenih nije bilo toliko zaraženih. svi su se pazili. ko će necijepljeni građanima refondirati troškove testa kad trebaju u poštu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije